Pomidory faszerowane kaszą kuskus z serem feta i świeżą miętą

Składniki: * 5 pomidorów * 100 g kaszy kuskus * Rosół warzywny KNORR * Posiekana mięta * 100 g sera feta * Papryka czerwona i żółta po 1 sztuce * Łyżka stołowa oliwy z oliwek * Sok z połowy cytryny
fit.pl
2012-01-24 00:00
Udostępnij
Pomidory faszerowane kaszą kuskus z serem feta i świeżą miętą
Pomidory sparz w całości, najlepiej razem z szypułką. Następnie zdejmij z nich skórkę, tak aby pozostała szypułka. Odetnij „kapelusz” pomidora i przy pomocy łyżki oraz małego nożyka wydrąż środek. Przygotuj bulion warzywny. Odmierz równą objętość kaszy i bulionu np. za pomocą dwóch takich samych naczyń. Bulion zagotuj, zalej kaszę, przykryj folią aluminiową i ostaw na 3-4 minuty. Posiekaj miętę, a paprykę pokrój w kostkę i podsmaż. Do kaszy dodaj oliwę z oliwek, posiekaną miętę, podsmażoną paprykę oraz sok z cytryny. Ewentualnie dopraw pieprzem do smaku. Całość wymieszaj z serem feta i faszeruj pomidory, które następnie przykryj odkrojonym wcześniej „kapeluszem” z pomidora. Wstaw do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piecz przez ok.10 minut. Możesz również podawać na zimno z dodatkiem Sosu sałatkowego Zioła ogrodowe KNORR.Pomidory sparz w całości, najlepiej razem z szypułką. Następnie zdejmij z nich skórkę, tak aby pozostała szypułka. Odetnij „kapelusz" pomidora i przy pomocy łyżki oraz małego nożyka wydrąż środek. Przygotuj bulion warzywny. Odmierz równą objętość kaszy i bulionu np. za pomocą dwóch takich samych naczyń. Bulion zagotuj, zalej kaszę, przykryj folią aluminiową i ostaw na 3-4 minuty. Posiekaj miętę, a paprykę pokrój w kostkę i podsmaż. Do kaszy dodaj oliwę z oliwek, posiekaną miętę, podsmażoną paprykę oraz sok z cytryny. Ewentualnie dopraw pieprzem do smaku. Całość wymieszaj z serem feta i faszeruj pomidory, które następnie przykryj odkrojonym wcześniej „kapeluszem" z pomidora. Wstaw do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piecz przez ok.10 minut. Możesz również podawać na zimno z dodatkiem Sosu sałatkowego Zioła ogrodowe KNORR.