Produkty wspierające odporność

Przekonanie o tym, że odporność w dużej mierze pochodzi z brzucha, a właściwie z jelit, na dobre zagościło w naszych głowach. Duża ilość reklam promujących jogurty o właściwościach probiotycznych uświadomiła konsumentom, że to, co znajduje się na naszym talerzu bezpośrednio wpływa na nasze zdrowie i odporność. Zresztą to prawda, że jelita i prawidłowa flora bakteryjna mają ogromny wpływ na układ odpornościowy
2020-03-16 00:00
Udostępnij
Produkty wspierające odporność

Zdrowa dieta to podstawa

Podstawą dobrego zdrowia i samopoczucia jest zdrowa i zbilansowana dieta. I nie chodzi w tym wypadku o śledzenie nowinek, porównywanie piramidy żywieniowej z podręcznika do biologii sprzed lat z najnowszymi trendami. Sporo warzyw i owoców, najświeższych jak się da, produkty zbożowe, ryby, jaja, nabiał, mięso i wystrzeganie się fast-foodów oraz żywności przetworzonej to już solidne podstawy. Warto jednak w okresach zwiększonej zachorowalności na grypę lub przeziębienie postawić na takie składniki diety, które mają właściwości wspierające odporność.

Jakie produkty pomagają wzmocnić odporność?

Ryby – zawierają witamina D, Kwasy Omega -3.
Probiotyki – wspomagają prawidłową florę jelitową.  Naturalne produkty probiotyczne to na przykład: kefir, maślanka, kiszona kapusta i ogórki.
Maliny – mają wysoką zawartość witaminy C, B1, B2, B6, Beta karoten, który jest silnym antyoksydantem.
Produkty zawierające cynk – niska zawartość cynku powoduje obniżenie odporności, ze względu na spadek ilości limfocytów T, które działają ochronnie na układ odpornościowy. Cynk znajdziemy w czosnku, migdałach, dzikim ryżu, pestkach dyni, kaszy gryczanej, białej fasoli, kakao, słoneczniku.
Oregano – antyoksydant, wykazuje funkcje przeciwwirusowe i jest naturalnym antybiotykiem.
Zielona herbata – silny antyoksydant, posiadające właściwości wzmacniające odporność.
Warzywa krzyżowe – kalafior, brukselka, brokuł – zawierają glukozynolany.

Wybierz to, co dobre dla Ciebie

Lista produktów wspierających odporność jest długa. Grunt to świadomość, że dobrodziejstwa natury nie kończą się na tradycyjnej cytrynie i czosnku, choć i one powinny znaleźć stałe miejsce w naszej kuchni. Wartą uwagi, od wieków stosową w medycynie ludowej rośliną jest Sambucus nigra, czyli czarny bez. Dobroczynne właściwości owoców czarnego bzu wynikają z obecności polifenoli, w tym antocyjanów, które należą do grupy flawonoidów i są naturalnym barwnikiem roślin. Mają one zdolności przeciwutleniające, neutralizują wolne rodniki, a także wspomagają pracę układu immunologicznego. Dziś znamy te mechanizmy z badań laboratoryjnych, ale wiedza ludowa, która polegała na obserwacji, stawiała syrop z owoców czarnego bzu wysoko w hierarchii skutecznych preparatów wzmacniających odporność.

Nasze babki same przygotowywały syrop z owoców czarnego bzu. Dziś jednak nie zawsze mamy czas i możliwość samodzielnie zbierać owoce czarnego bzu i produkować domowy syrop. Możemy jednak sięgać po naturalne wsparcie w postaci gotowych produktów dostępnych w aptekach.