Proteinowe muffiny - te ciastka dodadzą ci mocy

Lubisz słodycze, ale pracując nad mięśniami nie chcesz by poszły w tkankę tłuszczową? Proteinowe muffinki dostarczą im potrzebnego budulca, a tobie przyjemnych doznań smakowych. Zobacz koniecznie przepis na proteinowe muffinki 
fit.pl
2014-01-31 00:00
Udostępnij
Proteinowe muffiny - te ciastka dodadzą ci mocy

Wiele osób związanych z fitnessem i kulturystką uważa, że proszek proteinowy można w kuchni stosować zamiast mąki. Niemożna, chyba że zamiast ciasta chce się gryźć oponę. Zrobione w ten sposób muffinki czy nawet proteinowe naleśniki lepiej będą wyglądać w koszu niż na talerzu.

Najważniejszym składnikiem naszych proteinowych muffinków będą oczywiście proszek proteinowy – casein i whey oraz główny budulec ciasta np. jogurt grecki, serek wiejski, twarożek i odrobina mleka sojowego.
 

Używając proszku proteinowego w kuchni musisz stosować się do kilku żelaznych zasad.

  1. Uważaj by w cieście na muffinki czy naleśniki proszek proteinowy nigdy nie przekraczał ¼ objętości. Przez swoje fizyczne właściwości większa ilość po prostu za bardzo wysuszy nasze danie, a nikt nie chce przecież przeżuwać opony.
  2. Zawsze używaj tak zwanego nawilżacza – np. jogurtu greckiego, twarożku, puree dyniowego, ugotowanego ziemniaka lub owoców takich jak jabłka, banany itp.
  3. Nic nie zastąpi mąki. Zamiast tradycyjnie używanej w kuchni sięgnij po bardziej wartościową – owsianą, mąkę kokosową, amarantową, mąkę z cieciorki, gryczaną. To bezglutenowe mąki, bogate w proteiny i błonnik.
  4. Zawsze używaj substancji wiążącej – np. całych jajek lub samego białka. 


Przepis na podstawowe proteinowe muffinki (5 porcji po 175 kalorii, węglowodany 13,4 g, tłuszcz 6,2 g, białko 13 g)

Składniki:

  • ½ szklanki waniliowego proszku proteinowego Whey Protein
  • 2 całe jajka
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 2/8 szklanki mleka sojowego (ewentualnie krowiego)
  • ¼ szklanki mąki kokosowej (ewentualnie owsianej, gryczanej lub z cieciorki)
  • ½ szklanki sera białego lub serka naturalnego (może być homogenizowany)
  • 1 łyżka proszku do pieczenia


Sposób przygotowania:

  • Nagrzej piekarnik do temperatury 170 stopni Celsjusza
  • Zmiksuj wszystkie składniki proteinowych muffinek
  • Przelej ciasto do pięciu silikonowych foremek na muffinki
  • Piecz około 25 minut lub do momentu, gdy włożona do proteinowego muffinka wykałaczka wyjdzie czysto


Po wyjęciu proteinowe muffinki możesz podać z jogurtem greckim. Oczywiście to tylko baza. Użyj własnej wyobraźni, możesz dodać do ciasta kilka nowych składników np. owoców czy innego nadzienia. Ważne, że te muffiny są smaczne i bogate w białko – budulec twoich mięśni.