Wiele osób związanych z fitnessem i kulturystką uważa, że proszek proteinowy można w kuchni stosować zamiast mąki. Niemożna, chyba że zamiast ciasta chce się gryźć oponę. Zrobione w ten sposób muffinki czy nawet proteinowe naleśniki lepiej będą wyglądać w koszu niż na talerzu.
Najważniejszym składnikiem naszych proteinowych muffinków będą oczywiście proszek proteinowy – casein i whey oraz główny budulec ciasta np. jogurt grecki, serek wiejski, twarożek i odrobina mleka sojowego.
Używając proszku proteinowego w kuchni musisz stosować się do kilku żelaznych zasad.
- Uważaj by w cieście na muffinki czy naleśniki proszek proteinowy nigdy nie przekraczał ¼ objętości. Przez swoje fizyczne właściwości większa ilość po prostu za bardzo wysuszy nasze danie, a nikt nie chce przecież przeżuwać opony.
- Zawsze używaj tak zwanego nawilżacza – np. jogurtu greckiego, twarożku, puree dyniowego, ugotowanego ziemniaka lub owoców takich jak jabłka, banany itp.
- Nic nie zastąpi mąki. Zamiast tradycyjnie używanej w kuchni sięgnij po bardziej wartościową – owsianą, mąkę kokosową, amarantową, mąkę z cieciorki, gryczaną. To bezglutenowe mąki, bogate w proteiny i błonnik.
- Zawsze używaj substancji wiążącej – np. całych jajek lub samego białka.
Przepis na podstawowe proteinowe muffinki (5 porcji po 175 kalorii, węglowodany 13,4 g, tłuszcz 6,2 g, białko 13 g)
Składniki:
- ½ szklanki waniliowego proszku proteinowego Whey Protein
- 2 całe jajka
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
- 2/8 szklanki mleka sojowego (ewentualnie krowiego)
- ¼ szklanki mąki kokosowej (ewentualnie owsianej, gryczanej lub z cieciorki)
- ½ szklanki sera białego lub serka naturalnego (może być homogenizowany)
- 1 łyżka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
- Nagrzej piekarnik do temperatury 170 stopni Celsjusza
- Zmiksuj wszystkie składniki proteinowych muffinek
- Przelej ciasto do pięciu silikonowych foremek na muffinki
- Piecz około 25 minut lub do momentu, gdy włożona do proteinowego muffinka wykałaczka wyjdzie czysto
Po wyjęciu proteinowe muffinki możesz podać z jogurtem greckim. Oczywiście to tylko baza. Użyj własnej wyobraźni, możesz dodać do ciasta kilka nowych składników np. owoców czy innego nadzienia. Ważne, że te muffiny są smaczne i bogate w białko – budulec twoich mięśni.