Przeciwutleniacze w Twojej diecie

Czujesz się zmęczony, brać Ci chęci do życia, jesteś ospały? To znak, że w Twojej diecie brakuje antyoksydantów, czyli substancji, kótre zwalczają wolne rodniki odpowiednie za starzenie i rozwój niebezpiecznych chorób  
fit.pl
2010-07-22 00:00
Udostępnij
Przeciwutleniacze w Twojej diecie
tip cranberryJeśli chcesz już dziś wzbogacić swoja dietę w niezbędne przeciwutleniacze, poznaj ich rodzaje i występowanie w produktach żywieniowych.


Bardzo ważnymi i podstawowymi antyoksydantami są witaminy z grupy A, B i C oraz barwniki zwane antocyjany, występujące w owocach.


Antocyjany są istotne np. dla zdrowia naszego oka, ponieważ stymulują produkcję rodopsyny, która jest odpowiedzialna za widzenie o zmroku. Dlatego dieta bogata w produkty o wysokiej wartości antocyjan chroni nasze zdrowie. Ponadto te przeciwutleniacze działają przeciwgrzybicznie i przeciwzapalnie, wzmacniają pracę mózgu i łagodzą objawy parkinsona, wpływają na poprawę pamięci i koncentracji.


Gdzie możemy ich szukać?



W białych winogronach, jabłkach, awokado, truskawkach, aronii, bakłażaniach, jagodach, czerwonej kapuście oraz żurawinie.
 

By zachować zdrowie należy spożywać duże ilości takich naturalnych przeciwutleniaczy, pić soki, spożywać przeciery z aronii, czy winogron oraz  konfitury z żurawiny. Dodatkowo Aronia jest także niezawodnym pomocnikiem w zwalczaniu skutków radioterapii.

www.fit.pl