Jeśli chcesz już dziś wzbogacić swoja dietę w niezbędne przeciwutleniacze, poznaj ich rodzaje i występowanie w produktach żywieniowych.
Bardzo ważnymi i podstawowymi antyoksydantami są witaminy z grupy A, B i C oraz barwniki zwane antocyjany, występujące w owocach.
Antocyjany są istotne np. dla zdrowia naszego oka, ponieważ stymulują produkcję rodopsyny, która jest odpowiedzialna za widzenie o zmroku. Dlatego dieta bogata w produkty o wysokiej wartości antocyjan chroni nasze zdrowie. Ponadto te przeciwutleniacze działają przeciwgrzybicznie i przeciwzapalnie, wzmacniają pracę mózgu i łagodzą objawy parkinsona, wpływają na poprawę pamięci i koncentracji.
Gdzie możemy ich szukać?
W białych winogronach, jabłkach, awokado, truskawkach, aronii, bakłażaniach, jagodach, czerwonej kapuście oraz żurawinie.
By zachować zdrowie należy spożywać duże ilości takich naturalnych przeciwutleniaczy, pić soki, spożywać przeciery z aronii, czy winogron oraz konfitury z żurawiny. Dodatkowo Aronia jest także niezawodnym pomocnikiem w zwalczaniu skutków radioterapii.
www.fit.pl