Sałatka ze szpinakiem, jakiem i kaparami (2 porcje)
Składniki:
• młode liście lub mieszanka sałat
• garść liści szpinaku
• 4 jajka
• Kapary w oleju OLE!
• ogórek gruntowy
• 4 kromki chleba
• 2-3 łyżki oliwy
• oliwa
• sól, pieprz
• płatki chilli opcjonalnie
Dressing:
• 2 łyżki musztardy dijon
• 1 łyżeczka miodu
• 1 łyżka soku z cytryny
• 1 ząbek czosnku
• oliwa (ok.3 łyżeczki)
• sól
• czarny pieprz
Składniki do dressingu łączymy i dokładnie mieszamy ze sobą. Odstawiamy do lodówki.
Kromki kroimy na kawałki i wkładamy do oliwy. Posypujemy ziołami, solą i pieprzem. Smażymy na patelni, aż chleb stanie się chrupiący.
Jajka gotujemy ok. 5-6 minut, aż będą ścięte, ale nie za bardzo (nic się nie stanie jeśli będą płynniejsze). Ogórka obieramy i kroimy.
Liście układamy na talerzach, nakładamy ogórek, kapary w oleju, ugotowane jajka i polewamy całość dressingiem. Smacznego!
Ta prosta i szybka sałatka to doskonały sposób na urozmaicenie codziennego menu. Jest nie tylko smaczna, ale także pełna witamin i minerałów, które korzystnie wpływają na zdrowie. Jeśli szukasz pomysłu na zdrowy, a jednocześnie sycący posiłek, sałatka ze szpinakiem, jajkiem i kaparami będzie strzałem w dziesiątkę. Idealna do podania zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje.