Soja w kuchni i zdrowy styl życia

Chcąc dbać o zdrowie i sprawność swojego organizmu, nie musimy rezygnować ze smacznych posiłków. Należy jednak przede wszystkim zadbać o jakość produktów, z których je komponujemy
fit.pl
2010-06-07 00:00
Udostępnij
Soja w kuchni i zdrowy styl życia
soja2Uzupełniajmy codzienną dietę w produkty pochodzące z soi, która jest naturalnie bogata w białko i nienasycone kwasy tłuszczowe obniżające poziom cholesterolu we krwi. Produkty Alpro® soya stanowią naturalne źródło białka roślinnego, zawierają niewielką ilość nasyconych kwasów tłuszczowych, a także dostarczają organizmowi niezbędnych składników: wapnia, witamin B i D. Ponadto są wolne od konserwantów, sztucznych aromatów i substancji słodzących. Dzięki swoim wartościom odżywczym i smakowym, lekkostrawne napoje sojowe Alpro® soya możemy wykorzystać podczas gotowania dokładnie w ten sam sposób co tradycyjne produkty mleczne. Produkty sojowe są idealną bazą naszych lekkich posiłków na upalne dni.

Warto dodać, że soja ma wiele właściwości zdrowotnych. Między innymi na Okinawie je się więcej soi niż gdziekolwiek indziej na świecie. Soja jest jednym z sekretów długowieczności mieszkańców wyspy - jest bogata w roślinne białko, zawiera mnóstwo ochronnych tłuszczów i fitoestrogeny, które są antystarzeniowymi hormonami.

Soja nie zawiera puryn, związków organicznych, które powodują odkłądanie się złogów kwasu moczowego w stwach, a przez to utrudniają przyswajanie wapnia. Dzięki temu soja jest dokonałym sposobem zapobiegania osteoporozie. Produkty z soi, serki czy kotlety, zachowują wysoką zawartość białka, ale za to mają mało tłuszczu. Mleko sojowe inaczej smakuje niż krowie, ma mniej wapnia i witaminy D, za to dużo białka i witamin z grupy B.   

Soja to także źródło węglowodanów i tłuszczów. Zawiera witaminy zgrupy B oraz pierwiastki mineralne, takie jak: potas, żelazo, magnez, fosfor i wapń. Spożywanie soi może przyczynić się do obniżenia złego cholesterolu nawet o 20%. Dieta bogata w soję zmiejsza ryzyko zachorowania na miażdżycę, choroby serca i nowotwory.

Regularne jedzenie produktów sojowych nie usunie, ale z pewnością złagodzi najbardziej dokuczliwe objawy przekwitania, takie jak nieprzyjemne uderzenia gorąca, pocenie się czy zbytnią nerwowość. To wynik działania naturalnych hormonów, fitoestrogenów. Zdaniem specjalistów wystarczy dziennie zjadać 20-30 g produktów sojowych, by nie tylko poprawić własne samopoczucie, ale też zmniejszyć ryzyko zachorowania na osteoporozę, a także na nowotwory piersi, jajników czy szyjki macicy. To właśnie dietą obfitującą w soję tłumaczy się mniejszą aż o 60 proc.  zachorowalność mieszkanek Azji na nowotwory piersi.

www.fit.pl