Żurawina na zdrowy uśmiech, noni na odporność, wiśnia na bolesne zakwasy. Cennych właściwości, które posiadają owoce i warzywa jest mnóstwo, podobnie jak powodów, dla których warto sięgać po wyciskane z nich soki. Szczególnie wartościowe są te naturalne, pozbawione konserwantów, sztucznych barwników oraz bez dodatku cukru tak, jak Soki Świata od Oleofarm.
1. Soki - skoncentrowane źródło witamin
Owoce i warzywa to bogate źródło witamin, wapnia, magnezu i błonnika oraz substancji aktywnych. Podobna ilość wartości odżywczych zawarta jest w wytwarzanych z nich sokach, które mogą stanowić uzupełnienie zbilansowanej diety, szczególnie jesienią i zimą, gdy dostępność świeżych, pełnych smaku produktów jest ograniczona.
2. Łatwe przyswajanie
Spożywanie soków jest wygodne i proste dzięki ich płynnej konsystencji. W przypadku większości owoców i warzyw, aby uzupełnić dzienne zapotrzebowanie na obecny w nich składnik odżywczy, należałoby jeść je kilogramami. Zjedzenie kilku buraków, owoców pigwy, garści malin czy żurawiny jednocześnie jest mało prawdopodobne, ale przyswojenie ich w postaci soku już tak.
3. Soki - różnorodność składników
Dla zdrowia i ochrony organizmu przed chorobą, ważne jest spożywanie różnorodnych produktów. Owoce i warzywa zawierające cenne właściwości odżywcze można łączyć ze sobą w smacznych koktajlach. Tworzone na bazie mleka, jogurtu lub wody mogą być dopełnione świeżymi składnikami oraz sokami.
Na przykład, miksując bogate w witaminę C oraz antyoksydanty pomarańcze i owoce rokitnika, można uzyskać koktajl, który wzmocni i zregeneruje organizm. O układ odpornościowy zadbamy dodatkowo wzbogacając napój o marchew, która zawiera wartościowy beta-karoten.
Aby więc uzyskać smaczny witaminowy koktajl, wystarczy zmieszać ze sobą wyciśnięte soki z marchwi i pomarańczy oraz sok z rokitnika, np. rokiVital od Oleofarm. Całość dopełnić wodą i osłodzić miodem według uznania.