Spirulina
Jest to gatunek mikroalgi, która pod mikroskopem widoczna jest w postaci spirali - i stąd właśnie jej nazwa. Spirulina stanowi prawdziwe bogactwo łatwo przyswajalnego białka (około 5 razy więcej niż w przypadku mięsa), magnezu, potasu, żelaza, wapnia, witamin z grupy B, a także witaminy C, D i E. Alga ta zawiera również kwas g-linolenowy, który ma silne właściwości przeciwzapalne. Obecność beta-karotenu, kwasów fenolowych i tokoferoli sprawia, że spirulina wykazuje także właściwości antyoksydacyjne.
Maca
Korzeń maca dawniej używany był głównie jako substancja wzmacniająca w przypadku anemii i przewlekłego zmęczenia. Dziś uważa się, że roślina ta może również wpływać na zwiększenie poziomu energii, obniżanie stresu i poprawę pamięci. Stosowana jest także jako środek stymulujący metabolizm organizmu i pomagający w kontrolowaniu masy ciała. Maca to cenne źródło wapnia, sodu, magnezu, żelaza, cynku, krzemu, miedzi, manganu i wielu innych składników odżywczych.
Ashwagandha
Roślina ta, znana także jako żeń-szeń indyjski lub witania ospała, znalazła zastosowanie głównie w medycynie ajurwedyjskiej jako środek na różnego rodzaju dolegliwości. Wykazuje przede wszystkim właściwości antyoksydacyjne – w jej składzie znajdują się między innymi przeciwbakteryjne i przeciwnowotworowe witanolidy. Ashwagandha od lat stosowana jest w leczeniu takich dolegliwości jak astma, bielactwo, zapalenie oskrzeli, fibromialgia, zaburzenia snu czy zaburzenia cyklu miesiączkowego.
Moringa
Stosowana w medycynie ajurwedyjskiej od setek lat moringa, dziś stanowi podstawę zdrowego stylu życia i nie bez powodu zaliczana jest do produktów superfoods. Roślina ta zawiera całe mnóstwo cennych składników, w tym między innymi białko, przeciwutleniacze, żelazo, potas, witaminy: A, C i E, chrom, bor i mangan. Ten ostatni jest odpowiedzialny zwłaszcza za zdrowe kości i stawy. Bor z kolei jest niezwykle ważny dla prawidłowej pracy mózgu.
Chlorella
To prawdziwa bomba witaminowa, która zawiera duże ilości chlorofilu, aminokwasów i kwasu foliowego. Dostarcza organizmowi witaminy A, C i E, witaminy z grupy B, kwasy tłuszczowe omega-3, a także liczne minerały – wapń, żelazo, potas, mangan, cynk, magnez, jod, fosfor i selen. Chlorella to superfood, który sprawdzi się zwłaszcza w diecie wegan i wegetarian, a także osób borykających się z anemią.
Koper włoski
Fenkuł, znany także pod nazwą kopru włoskiego, jest często wykorzystywany w naszej kuchni jako przyprawa i zioło. Zawiera wiele składników odżywczych, w tym witaminy: A, C, E i K, a także minerały: cynk, żelazo, wapń, sód, potas, magnez i fosfor. Nasiona kopru włoskiego znajdują zastosowanie w leczeniu różnych dolegliwości, związanych między innymi z niestrawnościami, wzdęciami, zaparciami, bolesnymi miesiączkami czy układem moczowym.
Ocet jabłkowy
Kolejny produkt z grupy superfoods, którego nie może zabraknąć w Twojej kuchni, to ocet jabłkowy. Zawarte w nim składniki odżywcze, kontrolujące poziom glukozy we krwi i optymalizujące wydzielanie insuliny, pomagają w leczeniu cukrzycy. Ocet jabłkowy można z powodzeniem stosować na problemy z trawieniem, astmą, anemią czy bezsennością.
Superfoods – co to jest?
Produkty zaliczane do superfoods charakteryzują się dużą ilością składników odżywczych w małej objętości produktu. Są to składniki niezbędne dla naszego zdrowia, takie, których brakuje w codziennej diecie – np. wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, witaminy, minerały, enzymy, aminokwasy, a także substancje bioaktywne. Wykazują one działanie antyoksydacyjne, posiadają właściwości lecznicze w przypadku nowotworów, chorób serca, miażdżycy czy osteoporozy, a także chronią organizm przed wieloma innymi chorobami.
Superfood to naturalna, nieprzetworzona żywność, która wzmacnia system immunologiczny, działa prewencyjnie, obniżając ryzyko wystąpienia wielu chorób cywilizacyjnych i w pełni zastępuje dostępne na rynku, sztucznie wytwarzane suplementy diety.
Superfoods – gdzie kupić?
Superfoods dostępne są w sklepach ze zdrową żywnością, zarówno stacjonarnych, jak i internetowych. Pamiętaj, aby kupować je tylko i wyłącznie ze sprawdzonego źródła. Wybierając produkty superfoods, zwróć uwagę na ich jakość i posiadany certyfikat. Popyt na superżywność sprawia, że często jest ona produkowana przemysłowo, z użyciem środków konserwujących i grzybobójczych, przez co traci swoje cenne właściwości i może być szkodliwa dla Twojego zdrowia.
Jeżeli zależy Ci na 100% naturalnym składzie i produktach pochodzących z upraw ekologicznych, zajrzyj do sklepu super-racjonalni.pl - znajdziesz tam zarówno popularne produkty superfoods, jak i specjalnie skomponowane prozdrowotne mieszanki.