Każdy dietetyk powie, że śniadań nie powinno się pomijać. Ich brak może prowadzić do zaburzeń metabolicznych, szczególnie związanych z utrzymaniem właściwego poziomu glukozy i insuliny. Zdrowe, poranne jedzenie powinno być naszym priorytetem, jeśli chcemy być pełni energii. Spożycie pełnowartościowego posiłku w ciągu godziny po przebudzeniu pomaga utrzymać także odpowiednią wagę. Co zrobić, jeśli rano nie mamy czasu, a dzień rozpoczynamy w pośpiechu? Warto sięgnąć po szybkie i łatwe w przygotowaniu rozwiązanie.
Czym są smoothie bowl?
Zgodnie z aktualnie obowiązującą piramidą żywienia, podstawą zbilansowanej diety powinny być owoce i warzywa. Nie zapomnijmy dodać ich do naszej porannej porcji zdrowia i witamin. Kolejne piętro piramidy zajmuje nabiał jako ważne źródło białka, wapnia, tłuszczu mlecznego oraz witamin np. B oraz D. Jak to wszystko połączyć w jedno?
Przygotuj modne ostatnio smoothie bowl, czyli pięknie skomponowany posiłek, serwowany w głębokich miseczkach. Danie to jest nie tylko pyszne, ale także cieszy oczy smakoszy: nabiałową bazę (np. Maślankę Mrągowską, jogurt naturalny pitny Milko, typu greckiego Mlekpol lub mleko Łaciate 3,2%) uzupełnia się pokrojonymi, świeżymi owocami, domową granolą i produktami z grupy superfoods, np. nasionami chia czy owocami goji. W skrócie – kolorowo oznacza zdrowo i w tym przypadku szybko! Przygotowanie witaminowej bomby zajmie Ci mniej niż kwadrans.
Skąd nazwa? Smoothie, bo składniki blendujemy na gładki, ale gęsty koktajl, a ang. bowl, ponieważ podajemy go wraz z dekoracjami w głębokiej miseczce.
HIT: Zielone smoothie bowl
Składniki:
· 100 g szpinaku
· 2 kiwi
· 250 ml mleka Łaciate 3,2%
· 1 banan
· 50 g jarmużu
· wiórki kokosowe
· 2 łyżeczki nasion chia
Przygotowanie: Umyty szpinak, obrane kiwi i banana, jarmuż, mleko Łaciate i nasiona chia wkładamy do kielicha blendera. Miksujemy na gładką masę. Wkładamy do głębokiej miski, a następnie dekorujemy świeżymi owocami i wiórkami kokosowymi.
HIT: Żółte Smoothie bowl
Składniki:
· 2 mango (1 do dekoracji)
· 2 banany (1 do dekoracji)
· kilka kawałków ananasa
· garść borówek
· ok. 180 g jogurtu pitnego naturalnego Milko
· ok. 125 ml soku jabłkowego
Przygotowanie: Mango obieramy i oddzielamy miąższ od pestki, wrzucamy do blendera. Dodajemy obranego banana, a następnie dolewamy jogurt i sok. Blendujemy do uzyskania gładkiego koktajlu. Wlewamy do naczynia, dodajemy ulubione dodatki.