Bez cienia kokieterii można stwierdzić, że tran jest dobry na wszystko. Czasy gdy biegano za maluchami z łyżką nieładnie pachnącej substancji o żółtawym odcieniu, której smak pozostawia wiele do życzenia bezpowrotnie minęły. Dziś tran dostępny jest w aptekach pod rożną postacią.
fit.pl
2009-10-26 00:00
Udostępnij
Tran dobry na wszystko
Co to takiego?
Tran to ciekły tłuszcz otrzymywany ze świeżej wątroby ryb z rodziny dorszowatych. Posiada charakterystyczną woń i smak. W tranie zawarte są duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, a szczególnie wyjątkowo wartościowych kwasów omega-3, omega-6 i witamin (głównie A i D). W mniejszych ilościach występuje witamina E. W latach 60. i 70. XX wieku w ramach profilaktyki zdrowotnej tran był obligatoryjnie podawany dzieciom w przedszkolach. Celem było uzupełnienie ubogiej w latach powojennych diety najmłodszych. Dzisiaj stosuje się go jako suplement diety bądź środek leczniczy w postaci żelatynowych kapsułek, co ułatwia jego spożycie.

Lista zalet
Tran stosowany jest jako suplement diety w awitaminozach A i D a także przy krzywicy, ponieważ pobudza procesy regeneracji wszystkich tkanek - w tym chrzęstnej i nabłonkowej. Wzmacnia zęby, poprawia wzrok i jest niezastąpiony w okresie wytężonej pracy umysłowej i fizycznej. Jak również  zbawienny w porze jesiennej, gdy odporność na ataki chorobotwórczych bakterii i wirusów ulega zmniejszeniu. Za działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne odpowiadają nienasycone kwasy tłuszczowe, a szczególnie wyjątkowo wartościowe kwasy omega-3. To właśnie one mają pomagają  przy wadliwej funkcji naczyń krwionośnych. Są więc niezbędne przy schorzeniach kardiologicznych. Oczywiście kwasy omega-3 znajdują się nie tylko w tranie - w naturze  bogatą zawartość kwasu , można oczywiście znaleźć w rybach, np. w sardynkach czy łososiach. Jednak wiedza, że „ryba wpływa na wszystko"  „nie wpływa na wzrost ich spożycia”. Tran ma zbawiennie działanie nie  tylko na  układ  sercowo-naczyniowy, lecz  pomaga również w problemach z nadwagą i cholesterolem.

Najlepszym przykładem skuteczności tranowo - rybnej diety są Eskimosi. Badania przeprowadzone wśród nich dowiodły, że mimo jedzenia ogromnych ilości tłuszczów zwierzęcych i prawie żadnych warzyw czy owoców Eskimosi nie chorują na miażdżycę, udary mózgu czy zawały serca - właśnie dzięki tranowi. Co więcej, obniża on także poziom cholesterolu, ciśnienie krwi, łagodzi objawy astmy i łuszczycy, a także zapobiega osteoporozie.

Nadal jest on niezastąpionym lekiem dla dzieci. Brytyjscy naukowcy udowodnili, że tran  podawany dzieciom - trzy razy dziennie po jednej kapsułce - znacznie poprawia ich zdolności umysłowe, koncentrację, a nawet uwaga: zachowanie! Dzieci, którym podawano tran, już po trzech miesiącach nie tylko zaczęły dostawać znacznie lepsze stopnie, ale i stały się grzeczniejsze w domu i szkole!

Czasy zmuszania się do tolerancji tłusto-rybnego smaku pod postacią płynu już minęły a tran jako suplement diety występuje także w postaci tabletek, co zdecydowanie ułatwia wszystkim niechętnym tranowi odpowiednią i systematyczną pielęgnację organizmu od wewnątrz.
AG www.fit.pl