Nareszcie mamy sezon na te czerwone i pyszne owoce. Prócz koloru i smaku posiadają wiele zdrowotnych walorów. Przekonaj się jakich...
fit.pl
2010-06-09 00:00
Udostępnij
Truskawki - smak lata
Tegoroczne warunki pogodowe niestety nie sprzyjają hodowcom truskawek. Przesiąknięta deszczami gleba i notoryczny brak słońca sprawiły, że truskawki nie mają takiego smaku jak powinny, tym niemniej nie zapominajmy co mogą nam oferować.


Truskawka inaczej zwana jest  poziomką ananasową lub wielkoowocową. Została uzyskana przez Duchesne'a w 1712 r. poprzez krzyżówkę poziomki wirginijskiej z chilijską.


Królowe witaminy C
Choć na to nie wygląda i nie smakuje- truskawka jako owoc ma więcej dobroczynnej witaminy C niż cytrusy jak cytryna czy grejpfrut czerwony. Ten antyoksydant jest niezbędny do wzmocnienia i utrzymania odporności, zapobiega stanom zapalnym i ma właściwości zapobiegające przyspieszonemu starzeniu się. Ponadto zawiera takie pierwiastki jak: wapń, magnez, żelazo, fosfor, bogactwo soli mineralnych, witaminy:  A, B1, B2, PP – która usprawnia transport tlenu do komórek.


Truskawki zalecane są osobom zagrożonym anemią, wspomagają produkcję krwi, detoksykują,  a to wszystko za sprawą enzymu zwanego bromeliną, który wspomaga rozpad i trawienie białek. Czerwone owoce odkwaszają układ pokarmowy, co korzystnie wpływa przy profilaktyce i kuracji takich schorzeń jak: nerki, wątroba, układ pokarmowy, kamicy nerkowej, zmianach artretycznych i reumatoidalnych, podagrze, czy...bezsenności! Problemom z zasypianiem zapobiegnie zawarty w nich brom – więc porcja truskawek na 2 godziny przed snem jest jak najbardziej wskazana na cierpiących na bezsenność.
Wspomagają odchudzanie, gdyż 100 gram zawiera tylko 35 kcal! Najlepiej spożywać je dojrzałe, na surowo i bez cukru!


Te owoce początku lata wspomagają perystaltykę jelit dzięki błonnikowi i pektynom, które dbają o higienę tak jelita grubego, jak cienkiego. Pestki truskawek działają jak szczoteczka i usuwają uboczne produkty przemiany materii. Świetnie sprawdzają się takaż jako podstawa domowego peelingu.


Jak obrabiać truskawki?
–    w kontakcie z truskawkami używamy plastikowych sztućce bądź ze stali nierdzewnej – tradycyjne, metalowe wpływają na ubytek ich składników odżywczych
–    truskawki należy mrozić dojrzałe, ale nie zbytnio przejrzałe – wówczas mamy pewność, ze zimą dostarczymy organizmowi maksimum składników odżywczych
–    truskawki powinny być myte pod letnią, ale nie gorącą wodą, dopiero po umyciu można je odszypułkować




Truskawki najsmaczniejsze i najzdrowsze są jedzone na surowe, ale są świetnym składnikiem koktajli, napojów, kompotów, konfitur, ciast, deserów. Dodaj te owoce do galaretki lub jogurtu naturalnego a uzyskasz smaczną i dietetyczną przekąskę.

Ewa Wijatkowska

www.fit.pl