O tym, że warto jeść warzywa chyba nikogo nie trzeba już przekonywać. Jednak kluczowym aspektem zdrowego odżywiania jest definicja porcji. Często zastanawiamy się ile porcji znajduje się w misce sałaty, w soku warzywnym lub w jednym ogórku. Rozwiewając raz na zawsze wątpliwości wszystkich zainteresowanych informujemy, iż waga pięciu porcji warzyw dziennie powinna wynosić 400 g, oczywiście wliczając w to jedynie ich jadalne części. Warto jeść warzywa, ponieważ są one najlepszym źródłem błonnika pokarmowego, który reguluje pracę jelit, obniża poziom cholesterolu, oczyszcza organizm, a wypełniając żołądek, sprawia, że szybciej jesteśmy syci – przypomina Paweł Szymczak specjalista do spraw jakości marki Fit&Easy. No dobrze, skoro już wiemy ile warzyw powinniśmy jeść i dlaczego, pozostaje pytanie które i w jakiej postaci…
Jakie jeść warzywa?
Sęk jedzenia pięciu porcji tkwi w tym, aby spożywać różne gatunki warzyw, dzięki czemu dostarczymy swojemu organizmowi składników odżywczych, które nawzajem się uzupełniają. Pamiętajmy również, aby przynajmniej jedna porcja z pięciu składała się z surowych warzyw. Miłośników ziemniaków zapewne zasmuci fakt, iż nie włączamy ich do naszego zestawienia. Traktujemy je głównie jako źródło węglowodanów. Również rośliny strączkowe ubogie w witaminę C nie mogą w całości stanowić naszej dziennej porcji. Traktujemy je raczej jako źródło białka. Co zaś tyczy się soków, większość z nich zawiera nieco mniejszą ilość błonnika niż surowe warzywa, dlatego nie stanowią one pełnowartościowej porcji. Konserwowane produkty również nie są tak wartościowe jak świeże, ale już ich mrożone odpowiedniki śmiało możemy traktować jako porcję.
[-------]
Jaka waga odpowiada porcji?
Skoro już znamy najważniejsze zasady serwowania warzyw, warto poznać dokładną wagę produktów, która stanowi jedną porcję. Należy tu zwrócić uwagę, że jeśli spożywamy warzywa gotowane, liczy

Jak przygotowywać posiłki?
Wiemy już prawie wszystko. Pozostało nam teraz w taki sposób skomponować nasz jadłospis, aby był bogaty w wartościowe warzywa i nie powodował w nas zniechęcenia. Jeśli są wśród nas osoby, które przepadają za warzywami to świetnie, one z pewnością nie będą miały z tym żadnego problemu. Jednak z pewnością niejeden z nas nie jest ich miłośnikiem. W takiej sytuacji trzeba już nieco pogłówkować i przemyśleć w jaki sposób dołączyć do diety warzywa smacznie i bezboleśnie.
Najprostszym wyjściem jest oczywiście spożywanie soków warzywnych. Najlepsze są soki świeżo wyciskane, jednak nie są one koniecznością. Butelkę soku możemy wypić zastępując nim drugie śniadanie. Będzie to zdrowy, sycący i co równie istotne szybki oraz bezproblemowy posiłek. Równie wygodne jest przygotowywanie smacznych sałatek z gotowych mieszanek sałat – Paczkowane mieszanki są świetną alternatywą dla sałaty kupowanej w całości. Oznaczają dla konsumenta nie tylko oszczędność czasu, ale i pieniędzy. – zauważa Paweł Szymczak z Fit & Easy - Własnoręczne skomponowanie tak bogatej w różne rodzaje sałat mieszanki wymaga zaopatrzenia się w cztery różne gatunki sałat, co wiąże się zazwyczaj z koniecznością wyrzucenia części niespożytych warzyw.
Gotową mieszankę wystarczy wyłożyć na talerze lub do miski, dodać ulubione składniki, wymieszać i gotowe. To świetne rozwiązanie dla zapracowanych miłośników zdrowego odżywiania.
Z warzyw możemy robić również wszelkiego rodzaju zapiekanki, łączyć je z makaronem, wykorzystywać jako farsz do naleśników czy tortilli, piec lub gotować na parze. Pomysłów jest mnóstwo wystarczy tylko nastawić się na nowy, warzywny styl odżywiania. Niech od tej chwili doskonały smak idzie w parze z ze zdrowiem. Dzięki temu zachowamy równowagę między ciałem a umysłem!
www.dieta.fit.pl