Nie lepiej przedstawia się również konsumpcja warzyw i ich przetworów. Co prawda w ubiegłym roku ich spożycie wzrosło, ale nieznacznie, bo zaledwie o 0,5 kg na osobę (wzrost odnotowano jedynie w przypadku pomidorów i kalafiorowatych). Porównując natomiast rok 2011 z 2002 zauważamy blisko pięciokilogramowy spadek na osobę. W zeszłym roku jedna osoba spożyła ich około 59 kg, podczas gdy w 2002 r. – ponad 64 kg1.
Celem prowadzonych działań jest przekazywanie konsumentom informacji o walorach polskich warzyw i owoców – ich wpływie na nasze zdrowie, dobre samopoczucie czy urodę. – Poprzez akcje happeningowe, wspólne spożywanie warzyw i owoców oraz gry i zabawy chcemy uświadomić Polaków, jak ważne znaczenie w ich diecie mają owoce i warzywa – mówi Agnieszka Falba. – Polskie warzywa i owoce są smaczne, mają wysoką jakość i walory zdrowotne, mogą również inspirować, nie tylko kulinarnie – dodaje.
W ramach kampanii „Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców”, podczas pikników Lata z Radiem, odbędą się akcje happeningowe „Polecamy polskie warzywa i owoce”. Na happeningach będą rozdawane balony symbolizujące pomidory – znak rozpoznawczy kampanii – wypuszczane w powietrze przez wszystkich uczestników. Dodatkowo podczas akcji Miłośnicy i Miłośniczki Pomidorów będą rozdawali także warzwa i owoce. Wybrane osoby będą musiały zjeść przysmaki w spektakularny sposób.
Happeningi promujące polskie warzywa i owoce zaplanowano podczas imprez plenerowych trasy koncertowej Lata z Radiem w:
* Stegnie – 21 lipca
* Wałczu – 4 sierpnia
* Słupsku – 11 sierpnia
* Zamościu – 19 sierpnia
* Jeleniej Górze – 26 sierpnia
www.fit.pl