Weganie nie spożywają produktów pochodzenia zwierzęcego (mięso, mleko i nabiał, jajka, miód), są przeciwni zabijaniu zwierząt w celu pozyskiwania surowców na kosmetyki czy ubrania (skóry, futra, wełna, jedwab), wykorzystywaniu ich w celach rozrywkowych (polowania, zoo, rodeo, cyrk) czy testowaniu na nich kosmetyków.
Ludzie decydują się na weganizm ze względów etycznych, zdrowotnych, ekologicznych, duchowych lub religijnych.
Dobrze zaplanowana dieta wegańska jest zdrowa i jest w stanie zapewnić wszystkie potrzebne składniki odżywcze. A jak pokazują najnowsze badania pozwala żyć dłużej.
Naukowcy brytyjscy ogłosili, że kluczem do długowieczności może się stać rezygnacja ze spożywania mięsa i ryb.
Według nich, ścisła wegeteriańska dieta, dzięki zmniejszonej zawartości protein i kalorii, spowalnia proces starzenia się i znacznie zwiększa szanse na dożycie do co najmniej 100 lat.
Naukowcy już wcześniej przyznawali, że bardzo niskokaloryczna dieta, na poziomie około 60 proc. zalecanej normy, wywiera znaczący, pozytywny wpływ na zdrowie i długość życia.
Weganie spożywają wyłącznie produkty pochodzenia roślinnego oraz grzyby. Ich dieta obejmuje warzywa, owoce, produkty zbożowe (kasze, makarony, ryż, pieczywo, płatki zbożowe), rośliny strączkowe (fasole, soczewice, groch, soję, ciecierzycę i inne), orzechy i pestki, oleje roślinne. Dlatego też weganie są praktycznie skazani na samodzielne przygotowywanie dla siebie drugiego śniadania, lunchu i przekąsek między głównymi posiłkami.
www.fit.pl