Wegański budyń z musem truskawkowym i granolą

Kasza, choć towarzyszy nam głównie w porze obiadowej, równie smacznie sprawdzi się jako baza deseru z truskawkami i granolą. W tej postaci to prosty i szybki sposób na drugie śniadanie lub podwieczorek. Nie sposób mu się oprzeć, bo nie tylko doskonale smakuje, sale również przyjemnie chłodzi i zapewnia poczucie sytości na długi czas wakacyjnej zabawy!
2021-06-22 00:00
Udostępnij
Wegański budyń z musem truskawkowym i granolą

Składniki (2–4 porcje):

  • 100 g kaszy jaglanej
  • woda Mama i ja
  • 2–3 łyżki karobu lub kakao
  • 5–6 łyżek śmietanki kokosowej
  • słodzik, według uznania (cukier, erytrol, ksylitol, syrop klonowy)
  • 400 g truskawek
  • granola, np. z orzechami, bakaliami

Wykonanie:

1. Ugotuj kaszę na wodzie Mama i ja według zaleceń producenta.
2. Ugotowaną kaszę odcedź i przestudź, zachowując wodę do ewentualnego rozcieńczenia budyniu.
3. Zmiksuj lub zblenduj kaszę dodając śmietanki. Następnie dodaj karob lub kakao oraz słodzik. Zmiksuj ponownie.
4. Jeżeli budyń jest zbyt gęsty, możesz rozcieńczyć go pozostałą wodą.
5. Umyte truskawki odszypułkuj i zmiksuj. Możesz dosłodzić je według własnych preferencji.
6. Przełóż budyń do małych miseczek lub słoiczków, a następnie wylej na niego mus truskawkowy. Gotowy deser włóż na min. 20 minut do lodówki.
7. Po tym czasie posyp wierzch deseru granolą i jeśli chcesz, udekoruj owocami.