Składniki (2–4 porcje):
- 100 g kaszy jaglanej
- woda Mama i ja
- 2–3 łyżki karobu lub kakao
- 5–6 łyżek śmietanki kokosowej
- słodzik, według uznania (cukier, erytrol, ksylitol, syrop klonowy)
- 400 g truskawek
- granola, np. z orzechami, bakaliami
Wykonanie:
1. Ugotuj kaszę na wodzie Mama i ja według zaleceń producenta.
2. Ugotowaną kaszę odcedź i przestudź, zachowując wodę do ewentualnego rozcieńczenia budyniu.
3. Zmiksuj lub zblenduj kaszę dodając śmietanki. Następnie dodaj karob lub kakao oraz słodzik. Zmiksuj ponownie.
4. Jeżeli budyń jest zbyt gęsty, możesz rozcieńczyć go pozostałą wodą.
5. Umyte truskawki odszypułkuj i zmiksuj. Możesz dosłodzić je według własnych preferencji.
6. Przełóż budyń do małych miseczek lub słoiczków, a następnie wylej na niego mus truskawkowy. Gotowy deser włóż na min. 20 minut do lodówki.
7. Po tym czasie posyp wierzch deseru granolą i jeśli chcesz, udekoruj owocami.