Składniki na 2 porcje:
2 mango – ok 400 g - 260
6 truskawek – ok 100 g - 33
Pół szklanki jogurtu – ok 100 g - 60
Pół szklanki naparu z zielonej herbaty - o
1 łyżka tartych migdałów lub płatków migdałowych – 10g – 60 kcal
Ksylitol – opcjonalnie
Sposób przygotowania: Zieloną herbatę zaparzyć i ostudzić, truskawki umyć i obrać z szypułek, mango obrać ze skórki. Wszystkie składniki miksować przez ok 1 minutę. Można dosłodzić ksylitolem.
Wartość odżywcza: 1 porcji ok 210 kcal
Wskazówka: Aby utrzymać zęby w optymalnej formie, konieczne jest dostarczanie organizmowi odpowiednich mikroelementów. Najważniejsze z nich to wapń i fosfor. Wapnia dostarczymy poprzez spożywanie mleka i przetworów mlecznych, takich jak na przykład jogurty naturalne, oraz migdały. Ważne dla zdrowia zębów są również witaminy - głównie C i A. Pierwsza z nich działa bakteriobójczo oraz wzmacnia naczynia krwionośne. Dużą ilość witaminy C zawierają na przykład truskawki. Witamina A bierze natomiast udział w produkcji śliny, gojeniu ran i wielu innych ważnych procesach zachodzących w jamie ustnej. Bardzo dużo witaminy A znajdziemy na przykład w mango. Picie koktajli jest doskonałym i smacznym sposobem na dostarczenie organizmowi, w tym również zębom odpowiednich składników odżywczych w naturalnej, wartościowej formie. Przygotowując koktajl należy pamiętać o trzech sprawach – nie dosładzajmy koktajli cukrem, ewentualnie ksylitolem. Pijmy takie napoje tylko przez słomkę, wówczas cukry i enzymy trawienne będą miały znacznie ograniczony kontakt ze szkliwem. Zęby można umyć dopiero ok 30 minut po wypiciu koktajlu. – zaleca dr. Romana Markiewicz-Piotrowska, z Kliniki Stomatologicznej Piotrowscy i Bejnarowicz. Warto wspomnieć także o przeciwpróchniczych właściwościach ksylitolu i zielonej herbaty, które poprzez działanie zasadotwórcze mogą ograniczać rozwój bakterii odpowiadających za próchnicę. Co więcej, zielona herbata zawiera niezbędny dla zębów fluor.