Składniki (tortownica 24 cm):
• 300 g mąki pszennej tortowej
• 7 g proszku do pieczenia
• 5 g sody oczyszczonej
• 150 g cukru
• 15 g cukru wanilinowego
• 140 g szpinaku
• 100 g banana
• sok z połówki cytryny
• 125 ml oleju
• 250 ml mleka roślinnego
• 650 g malin mrożonych
• 125 ml wody
• 80 g cukru
• 1 łyżeczka ekstraktu wanilinowego (opcjonalnie)
• 30 g skrobi ziemniaczanej
• 6 g agaru
• 300 g śmietanki roślinnej 31%
• 2 łyżki cukru (do kremu)
• owoce liofilizowane 100% owocu KRESTO: borówki, ananas, maliny
Wykonanie:
1. Do suchych składników dodaj zblendowane składniki mokre i mieszaj do uzyskania jednolitej masy.
2. Przelej do tortownicy i piecz w 180°C około 45-50 minut.
3. Ciasto ostudź i utnij około 2 cm blat, a resztę ciasta pokrusz i zostaw do posypania na wierzch.
4. ⅔ malin, pół szklanki wody i cukier doprowadź do wrzenia, mieszaj co jakiś czas. W pół szklanki wody rozrób skrobię i agar, wlej do gotujących się owoców i cały czas mieszając doprowadź do uzyskania jednolitej gęstej masy.
5. Ściągnij z palnika i dodaj pozostałe maliny. Wymieszaj i wylej na ciasto, wstaw do lodówki do schłodzenia.
6. Ubij śmietankę roślinną i cukier do powstania gęstego kremu i wylej na warstwę malinową. Posyp pokruszonym ciastem szpinakowym.
7. Udekoruj owocami liofilizowanymi KRESTO przed podaniem.