W czasach dawnych stanowiły owoce przeznaczone jedynie dla bogów. Dziś możemy się nimi raczyć przez cały rok, jednak wyjątkowo smakują w sezonie letnim.
Potas dla serca
Winogrona to skarbnica potasu – składnika mineralnego, który wykazuje właściwości obniżające ciśnienie krwi. Z tego względu spożywanie winogron poleca się osobom z nadciśnieniem tętniczym traktując dietę, jako uzupełnienie leczenia farmakologicznego. Po winogrona powinny też sięgać osoby przyjmujące leki odwadniające, które powodują często dużą utratę tego cennego pierwiastka wraz z moczem. Warto zaznaczyć, że dzięki zawartości potasu winogrona poprawiają dotlenienie mózgu, a tym samym zwiększają chłonność umysłu. Ponadto mają charakter moczopędny i są polecane w diecie osób chorych na nerki.
Witaminy B dla mózgu
W owocach Dionizosa znajduje się także pokaźna ilość witamin z grupy B. Ich wpływ na szybsze uczenie się i lepszą koncentrację został już udowodniony w licznych badaniach. Z winogron organizm uzyska jeszcze witaminę C, która jest bardzo silnym przeciwutleniaczem przeciwdziałającym niszczącemu charakterowi wolnych rodników. W winogronach występują liczne kwasy organiczne: mrówkowy, cytrynowy, jabłkowy, winowy, które wpływają nie tylko na smak owoców, ale też pobudzają apetyt.
Odkwaszają organizm
Nawet najkwaśniejsze winogrona działają alkalizująco, dzięki czemu przeciwdziałają zakwaszaniu organizmu, które może powodować dieta z dużą ilością mięsa, a zbyt małą - owoców, warzyw i mleka. Objawy przewlekłego zakwaszenia u zdrowych osób to uczucie ciągłego zmęczenia, nie ustępującego po odpoczynku, bóle głowy, niezdrowa cera, skłonność do chorób skóry.
Regulują przemianę materii
Spożywanie winogron poleca się osobom cierpiącym na zaparcia. Dzięki zawartości błonnika owoce te poprawiają perystaltykę jelit. Regulacja pracy przewodu pokarmowego sprzyja również zachowaniu szczupłej sylwetki. Winogrona oczyszczają organizm, ponieważ zawarte w nich składniki biorą udział w usuwaniu produktów przemiany materii. Pobudzają wydzielanie soków trawiennych, zmniejszają fermentację jelitową i działają żółciopędnie.
Chronią przed osteoporozą
Winogrona powinny stać się „stałym przyjacielem" pań w wieku pobalzakowskim. Zawierają rzadki pierwiastek – bor, który sprzyja utrzymaniu na odpowiednim poziomie estrogenów (hormonów żeńskich) u kobiet po menopauzie. Z kolei estrogeny regulują proces wchłaniania wapnia i dzięki temu chronią przed osteoporozą. Hormony te chronią przed chorobą niedokrwienną serca.
Dla zdrowia i urody
Winogrona działają upiększające na cerę, nadając jej świeży i wyrazisty wygląd. Systematyczne jedzenie tych owoców w czasie upałów czy podczas przebywania w dusznym pomieszczeniu nawadnia organizm i wzbogaca go w cenne składniki mineralne. Poza wcześniej wymienionym potasem i borem, winogrona zawierają także wapń, żelazo, magnez, cynk, miedź.
Paradoks francuski
Winogrona - owoce, które zrobiły ostatnio zawrotną karierę w profilaktyce miażdżycy. Zauważono tzw. francuski paradoks, polegający na tym, że Francuzi, którzy piją regularnie czerwone wino, rzadziej cierpią na chorobę wieńcową. Dzieje się tak dzięki zawartym w winogronach flawonoidom. Nie dopuszczają one do utleniania niebezpiecznego dla zdrowia cholesterolu LDL i chronią przed niekorzystnym procesem przyspieszającym rozwój miażdżycy tętnic. Flawonoidy znajdują się w pestkach, skórkach i szypułkach winogron i podczas fermentacji przechodzą do wina. Równie skuteczny w zapobieganiu miażdżycy jest zalecany przez lekarzy sok z ciemnych winogron.
Zamiast słodyczy
Jedząc winogrona, należy pamiętać, że należą one do owoców wysokokalorycznych (100g dostarcza około 70kcal) ze względu na dużą zawartość cukru (prawie 18%). Dlatego najlepiej jeść je zamiast słodyczy, słonych paluszków, zapiekanek czy innych tuczących przegryzek. 300g winogron dostarcza tyle samo kalorii (210kcal), ile jeden balonik lub paczka chipsów (40g).
Dr Aleksandra Czarnewicz-Kamińska
www.dieta.fit.pl