Jesień pomimo chłodu i coraz krótszych dni ma swoje plusy. Wspaniałe dary wprost z ogrodu, doskonale zaspokaja nasze zapotrzebowanie na witaminy, mikro i makroelementy a przede wszystkim przygotowują nas na spotkanie ze sroga zimą. Warto zatem częściej zaglądać do ogrodu i tam szukać kulinarnego pocieszenia..
Śliwka – zdrowy pomocnik w walce z zaparciami
Śliwki to najlepsi przyjaciele naszego żołądka i jelit. Bogate w niezbędne dla zdrowia i urody witaminy A, C, E, B6, K a w szczególności zawierają najwyższe stężenie związków zwanych polifenoli oraz potas, wapń, żelazo, fosfor, magnez, a także bardzo ważny w diecie błonnik, który pomaga najskuteczniej oczyszczać organizm z toksyn, poprawiając również perystaltykę jelit i regulując naturalnie przemianę materii.
Dieta bogata w śliwki to mniejsze ryzyko zachorowalności na raka, a także skuteczniejsza profilaktyka przeciwmiażdżycowa.
Orzechy włoskie – paliwo dla mózgu
Pofałdowany kształt imitujący korę mózgu – orzech włoski doskonal przystosował się, by chronić właśnie ludzki mózg, przed procesami starzenia i przedwczesnym obumieraniem szarych komórek mózgu. Orzechy włoskie słyną także ze swoich właściwości leczniczych. Dzięki wysokiemu stężeniu kwasów tłuszczowych omega-3, obniżają stężenie złego cholesterolu a dzięki zawartości witaminy B, E oraz magnezu dobroczynnie wpływają na działanie poszczególnych organów w tym układu krwionośnego i nerwowego.
Obecność błonnika pomaga także w skutecznych oczyszczaniu organizmu. Dlaczego tak często unikamy jedzenia orzechów? Wiele osób błędnie sądzi, że spożywanie dużej ilości orzechów, wpływa na wzrost wagi ciała, tymczasem jedzenie przynajmniej 100 g orzechów w tygodniu nie tylko nie wpływa na przyrost wagi, ale także zdrowo zastępuje niejedną niezdrową przekąskę.
Orzechy włoskie, nalewka z orzecha włoskiego na spirytusie doskonale leczy problemy żołądkowe, zatrucia a nawet odmiany grypy żołądkowej.
Jabłka
od wieków cenione źródło witamin A, B, oraz C. Magnezu, cynku, miedzi, beta-karotenu, krzemu a także błonnika ( pod postacią pektyn). Jabłka dzięki przeciwutleniaczowi zwanemu kwercetyną zapobiega gromadzeniu się złogów cholesterolu. Regularne spożywanie jabłek pomaga zmniejszać ryzyko cukrzycy typu II i astmy a także ryzyka udaru.
Przeciwutleniacze zawarte w jabłkach pomagają także chronić komórki organizmu przed starzeniem a także przed powstawaniem nowotworów.
Winogrona
Świetnie nadają się jako dekoracja stołu, potraw ale przede wszystkim jako słodki deser i najszlachetniejszy z trunków czyli wino. Krzew winorośli jest jedną z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka. Owoce tego pnącego krzewu od wieków zatem znane są jako dobroczynne źródło zdrowia dla naszego organizmu. Zawierają magnez, fluor, potas, wapń, a także cynk, miedź i bor – także rzadko spotykane w naszej diecie pierwiastki.
Winogrona zapobiegają zakwaszaniu organizmu a dzięki dużej ilości wody, działają moczopędnie i oczyszczająco. Ze względu na obecność witaminy A i E świetnie nadają się na maseczki, gdy upiększają cerę nadając jej świeży i delikatny wygląd.
Winogrona zawierają także jod oraz witaminy z grupy B dlatego polecane są dla anemików, oraz osób z problemami tarczycy. Ciemne winogrona mają również właściwości antyrakowe dzięki zawartości składnika zwanego resveratolem.