Wyciskarka czy sokowirówka – fakty i mity
Świeże soki są nieocenionym źródłem witamin i zawierają ich duże ilości zarówno, gdy są przygotowane w sokowirówce, jak i wyciskarce wolnoobrotowej. Zdecyduj po prostu, czy wolisz bardziej klarowne czy gęste soki i zacznij przygotowywać zdrowe i smaczne napoje już teraz!
Spożywanie zalecanych przez WHO 400 g ilości owoców i warzyw powszechnie uważa się za jeden z najważniejszych elementów zdrowego żywienia. Jednak w dzisiejszym zabieganym świecie niełatwo sprostać temu wymaganiu. To dlatego wyciskanie świeżych soków w domu jest świetnym sposobem na przemycenie zalecanej dawki owoców i warzyw do codziennego jadłospisu.
Sokowirówka a wyciskarka
W domowych warunkach soki można wyciskać przy pomocy dwóch rodzajów urządzeń – sokowirówek i wyciskarek. Jaka jest różnica? Sokowirówki szybkoobrotowe (odśrodkowe) po rozdrobnieniu owocu lub warzywa na mniejsze części wykorzystują siłę odśrodkową do oddzielenia soku od miąższu. Wyciskarki natomiast miażdżą owoce i warzywa, by wydobyć z nich sok, który następnie jest przefiltrowywany w celu oddzielenia miąższu.
Sokowirówki szybkoobrotowe, wyposażone często w silnik o mocy nawet powyżej 700W, to szybki i wydajny sposób na wyciśnięcie dużych ilości soku za jednym podejściem. Doskonale nadają się do twardych owoców oraz warzyw korzeniowych i pozwalają szybko wytworzyć duże ilości klarownego, orzeźwiającego soku dla całej rodziny. Ponadto sokowirówki Philips posiadają duży otwór wlotowy na owoce i warzywa, dzięki czemu nie trzeba ich kroić, co jeszcze bardziej przyspiesza proces przygotowania soku. Sokowirówki polecane są więc osobom, którym zależy na szybkim efekcie, i które preferują klarowną konsystencję soku (często dzieje się tak w przypadku dzieci).
Wyciskarka wolnoobrotowa to natomiast najlepszy wybór, jeśli chce się uzyskać skoncentrowany, gęsty i bardziej sycący sok pełen błonnika, czemu sprzyja powolny proces miażdżenia składników w celu wydobycia z nich soku. Wyciskarki doskonale nadają się do miękkich owoców wyciskając z nich gęste musy. Wyciskać można natomiast wszelkie składniki, również twarde warzywa, zielone liściaste, a nawet orzechy. Wyciskarki posiadają wąski otwór wlotowy na warzywa i owoce (konieczne jest krojenie ich na małe części), więc cały proces przygotowania soku trwa dłużej niż w sokowirówce.
Co z tymi witaminami?
Panuje przesąd, że sok przygotowany w wyciskarkach zawiera więcej witamin. Tymczasem Philips we współpracy z Uniwersytetem Przyrodniczym w Wiedniu (BOKU) przeprowadził badania nad wartością odżywczą soków przygotowanych przy użyciu sokowirówek szybkoobrotowych i wyciskarek i okazuje się, że przeciętna zawartość witamin w sokach przygotowanych przy pomocy obu typów urządzeń jest zbliżona. Mogą jednak występować wahania w zależności od użytych składników, zastosowanych urządzeń i wybranej jednej z dwóch technologii. I tak np. w soku przygotowanym z pomarańczy, kiwi, pomidora, szpinaku i granatu więcej witaminy C znalazło się w soku z wyciskarki, ale już w soku z samego kiwi więcej witaminy K było w soku z sokowirówki. Witamina A w soku z pomidora, marchewki i szpinaku w większej ilości zostala pozyskana z sokowirówki, natomiast witamina E w soku z pomidora – z wyciskarki. Nie ma zdecydowanego lidera wśród dwóch typów urządzeń. Dodatkowo badania pokazały, że z punktu widzenia zawartości cukru przygotowywanie soku przy użyciu sokowirówki szybkoobrotowej i wyciskarki wygląda podobnie - przeciętna zawartość cukru w sokach zrobionych przy pomocy obu typów urządzeń również jest zbliżona.
To samo dotyczy poziomu przeciwutleniaczy - przeciętna zawartość polifenoli i antocyjanów w sokach przygotowanych przy pomocy sokowirówki i wyciskarki jest zbliżona.
Wyraźna jest natomiast różnica na korzyść soków z wyciskarki pod względem zawartości błonnika pokarmowego, którego WHO zaleca, by dziennie spożywać przynajmniej 25–30 g. Błonnik wykazuje działanie probiotyczne, wspierając florę bakteryjną układu pokarmowego; spowalnia wchłanianie węglowodanów i zapobiega nagłym wzrostom cukru we krwi, dzięki czemu energia dostarczana przez węglowodany wystarcza na dłużej. Soki z wyciskarki bogate w błonnik są na pewno bardziej sycące i korzystniej wpływają na nasz układ pokarmowy.
Ponadto największe różnice w odniesieniu do wartości odżywczych wynikają z większej różnorodności składników, z których można przygotować sok przy użyciu wyciskarki, w tym między innymi składników o dużej zawartości skrobi czy orzechów.
Łatwo i smacznie
Czy z sokowirówki, czy z wyciskarki świeży sok zawiera wiele składników, które na różne sposoby przyczyniają się do poprawy stanu zdrowia. A co ze smakiem? Tutaj przewagę mają po prostu soki przygotowane w domu, niezależnie w jakim urządzeniu. Przecież samodzielne wyciskanie pozwala na skomponowanie soku według własnych preferencji smakowych oraz wybór składników, których chce się użyć. W ten sposób masz pełną kontrolę nad zawartością soku.
Przeszkodą w przygotowywaniu soków w domu niej jest już też uciążliwe mycie urządzenia. Wszystkie sokowirówki i wyciskarki Philips korzystają z wyjątkowej technologii QuickClean. Skraca ona mycie urządzenia po przygotowaniu napoju do 1 minuty, dzięki czemu wyciskanie soków bez trudu może stać się codziennym, zdrowym nawykiem.
www.dieta.fit.pl