Polscy naukowcy obalają mit – badania nie potwierdziły związku pomiędzy regularnym piciem soków owocowych, a nadwagą u młodzieży 
fit.pl
2015-08-03 00:00
Udostępnij
Przytyjesz od soku? To mit!


Zrealizowane przez polskich naukowców badanie nie potwierdziło powszechnego przekonania o związku pomiędzy regularnym piciem soków owocowych, a nadwagą u młodzieży.

Wyniki te potwierdzają wcześniejsze badania innych autorów, którym udało się ustalić, że dieta osób regularnie pijących soki owocowe jest bogatsza w witaminy, mikro-­ i makroelementy oraz wiele innych substancji odżywczych, co w sposób bezpośredni przekłada się na poprawę jakości diety i zapewnia korzyści zdrowotne.

Badanie, przeprowadzone pod kierunkiem prof. dr hab. Lidii Wądołowskiej z Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-­Mazurskiego, objęło swoim zasięgiem 1 700 młodych osób, w wieku 13–19 lat, z pięciu polskich województw.

Specjalistom udało się ustalić, że 28% młodzieży codziennie sięga po sok owocowy, 22% spożywa sok owocowy 4-­6 razy w tygodniu, 29% 2-­3 razy w tygodniu, 13% raz w tygodniu, a 8% rzadziej niż raz na tydzień.

Konsumpcja stuprocentowych soków owocowych wpływa korzystnie na poprawę jakości diety zwiększając spożycie substancji odżywczych. (fot. Gene Chan, flickr.com, CC BY-ND 2.0)Co ciekawe, osoby spożywające soki owocowe minimum 4 razy w tygodniu – w tym również codziennie – miały nieznacznie mniejszy problem z utrzymaniem prawidłowej masy ciała.

W grupie tej odnotowano niższy procent dziewcząt i chłopców borykających się z nadwagą. U młodzieży sięgającej po sok owocowy raz w tygodniu lub rzadziej odsetek osób ze zwiększoną masą ciała był nieznacznie większy.

Badanie przeprowadzone z kolei wśród amerykańskiej młodzieży wykazało, że konsumpcja stuprocentowych soków owocowych wpływa korzystnie na poprawę jakości diety zwiększając spożycie substancji odżywczych.

Stwierdzono, że dieta młodzieży regularnie spożywającej 100% soki owocowe jest bogatsza w węglowodany, błonnik, witaminę C i B6, kwas foliowy, potas, miedź, żelazo oraz jest uboższa w tłuszcz, nasycone kwasy tłuszczowe oraz produkty z dodatkiem cukru.

Należy przypuszczać, że taka kompozycja codziennej diety w dłuższej perspektywie będzie miała korzystny wpływ na ogólną kondycję zdrowotną.

Badania wykazują, że wraz z wiekiem spada liczba osób sięgających codziennie po sok owocowy. (fot. Philippe Put, flickr.com, CC BY-ND 2.0)Niestety z danych Głównego Urzędu Statystycznego wynika również, że wraz z wiekiem spada liczba osób sięgających codziennie po sok owocowy.

W grupie dziewcząt i chłopców w wieku 10-­14 lat codzienne spożycie soków owocowych było na poziomie 61%, natomiast w grupie młodzieży w wieku 15-­19 lat spadało do 52,7%.

W przypadku osób dorosłych dane pozyskane podczas badania wyglądają jeszcze gorzej, aż 24% badanych wykluczyło ze swojej diety soki owocowe, a 29% sięga po nie zaledwie raz do trzech razy w miesiącu.

Jedynie 11% dorosłych Polaków zadeklarowało, że sok owocowy pije raz dziennie.

Statystycznie po soki owocowe częściej sięgają osoby mieszkające w dużych miastach oraz dziewczęta.

Wykres częstotliwości spożywania soków owocowych wśród młodzieży w wiekWykres częstotliwości spożywania soków owocowych wśród młodzieży w wieku 13-19 latu 13-19 lat

wykres

 

 

- Celem naszego badania było sprawdzenie, czy istnieją różnice w spożyciu owocowych soków w zależności od płci i wieku oraz ich wpływ na występowanie nadwagi – mówi prof. dr hab. Lidia Wądołowska, profesor zwyczajny z Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-­Mazurskiego

Badanie potwierdziło tylko, że spożycie soków owocowych w dużej mierze powiązane jest z płcią i wiekiem.

Nie stwierdziliśmy natomiast związku pomiędzy codziennym piciem soków owocowych a zwiększoną masą ciała.

Co ciekawe, w grupie osób sięgających po sok owocowy zaledwie raz w tygodniu, bądź rzadziej, stwierdziliśmy nieistotnie większy odsetek młodzieży borykający się z problemem nadwagi.

Wyniki tego badania nie mogą nas zaskakiwać. Potwierdzają one bowiem fakt, że sok owocowy to produkt w pełni naturalny.

Na terenie Unii Europejskiej do soków owocowych nie wolno dodawać żadnych dodatków, w tym cukrów.

Wartość kaloryczna soku zbliżona jest do wartości kalorycznej owoców, z których powstaje i wynosi poniżej 50 kcal na 100 ml (wyższą kaloryczność mogą mieć tylko soki z owoców bardzo bogatych w cukry, np. z winogron).

Dla przykładu 100 ml soku pomarańczowego to ok 45 kcal co odpowiada 100 g pomarańczy.

Nie należy zapominać, że soki są źródłem niezbędnej do życia wody, ale także ważnym źródłem istotnych dla życia składników odżywczych.

Badania naukowe potwierdzają, że wyłączenie soków owocowych z codziennej diety może tylko zaszkodzić, a nie pomóc nam w utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Wyjątek stanowią tylko osoby genetycznie skłonne do otyłości – przekonuje prof. dr hab. Witold Płocharski z Instytutu Ogrodnictwa.
Pamiętaj, że najzdrowsze są te soki, które wyciśniesz samemu ze świeżych owoców! 

www.fit.pl