Trzy- lub pięciodniowy detoks sokami to jeden z najpopularniejszych sposobów na oczyszczenie organizmu z toksyn. Dietę sokową najlepiej zastosować pod koniec okresu jesienno-zimowego, tak aby odciążyć organizm na wiosnę oraz latem, gdy sady i ogrody uginają się od bogactwa świeżych i soczystych owoców oraz warzyw.
Decydując się na detoks w pierwszym ze wspomnianych okresów, bazę soków mogą stanowić owoce egzotyczne albo kiszona kapusta. Można też sięgnąć po gotowe, naturalne 100-procentowe soki owocowe i warzywne z linii Soki Świata od Oleofarm - wyciskane, a nie odtwarzane z koncentratu. Zamknięte w butelce z ciemnego szkła, zachowują cenne właściwości odżywcze i stanowią wartościowy składnik zdrowej diety.
Jak się przygotować?
Nagła zamiana dotychczasowego sposobu odżywiania na dietę sokową może skutkować napadami głodu, a co za tym idzie drażliwością, złym samopoczuciem oraz osłabieniem i zmęczeniem organizmu. W związku z tym do detoksu trzeba się przygotować - i to z kilkutygodniowym wyprzedzeniem. Pierwszym krokiem do rozpoczęcia kuracji oczyszczającej jest stopniowe zmniejszanie kaloryczności spożywanych posiłków - eliminacja niezdrowych tłuszczów na rzecz warzyw i owoców w różnej postaci. Po takim, zwykle dwutygodniowym wstępie, organizm powinien być gotowy na przejście na dietę sokową.
Jakie soki wybrać?
W bogatej ofercie Soków Świata Oleofarm znajdują się produkty, które z pewnością wspomogą planowaną kurację oczyszczającą. Na kilka z nich warto zwrócić szczególną uwagę.
żuraVital, czyli 100-procentowy sok z żurawiny. Owoce żurawiny to prawdziwe bomby witaminowe. Przyspieszają odtruwanie i oczyszczanie organizmu z toksyn, dostarczają duże ilości błonnika pokarmowego, mają działanie moczopędne - pomagają pozbyć się nadmiaru wody w organizmie, chronią przed wrzodami żołądka, usuwając z organizmu bakterie Helicobacter pytori, które są za nie odpowiedzialne.
aroniaVital, czyli 100-procentowy sok z aronii lub 100-procentowy ekologiczny sok z aronii. Owoc ten, podobnie jak żurawina, wykazuje właściwości oczyszczające i odtruwające. Warto tutaj wspomnieć, iż podczas stosowania diety sokowej organizm może tracić odporność. Picie soku z aronii pomaga tę odporność ponownie nabrać.
gojiVital, 100-procentowy sok z owoców goji. Jagody goji przede wszystkim posiadają silne właściwości antyoksydacyjne. Wspomagają oczyszczanie organizmu z toksyn oraz regulują procesy metaboliczne. Likwidują zmęczenie, poprawiają koncentrację i nastrój.
betaVital, czyli 100-procentowy sok z buraka z dodatkiem witaminy C. Działanie detoksykacyjne buraki zawdzięczają zawartości wielu witamin oraz składników odżywczych i mineralnych, między innymi, witamin z grupy B, witamin A i C. Warzywa te są doskonałym źródłem sodu, potasu, magnezu i żelaza. Regulują pracę wątroby oraz woreczka żółciowego. Wspomagają usuwanie szkodliwych złogów w jelitach. Sok z buraka wspomaga krążenie krwi, zapobiegając powstawianiu zakrzepów, oraz pomaga obniżyć ciśnienie.
Soki Świata Oleofarm można rozcieńczać z wodą lub dodawać do innych oczyszczających napojów i koktajli.
Jak stosować dietę sokową?
Przez cały okres trwania kuracji oczyszczającej wszystkie spożywane posiłki należy zastąpić sokami owocowymi i warzywnymi bez dodatku cukru.
Dzień należy rozpocząć od wypicia wody z cytryną. Idealne na pierwsze i drugie śniadanie będą soki owocowe, ponieważ zawierają naturalne cukry, które dodadzą energii na cały dzień. Na obiad i przez pozostałą część dnia dobrze spożywać soki warzywne, można je podgrzać, z dodatkiem aromatycznych ziół i przypraw. Wieczorem warto zaopatrzyć się w kubek herbaty ziołowej lub szklankę wody.
W diecie oczyszczającej, obok wspomnianych wyżej soków, dobrze mieć pod ręką również sok z pomidorów, marchwi i selera, na przykład z dodatkiem jabłka. Można sięgnąć także po sok z pomarańczy oraz grejpfrutów. Aby nie osłabiać właściwości oczyszczających owoców i warzyw, podczas diety sokowej należy zrezygnować z picia kawy, ciemnej herbaty oraz alkoholu. Po zakończeniu kuracji sokowej zaleca się włączenie owoców i warzyw do codziennej diety.