Wykwintne karczochy | |
Ilość porcji: - | |
Składniki: 6 Karczochów, 6 jajek, 3 szalotki, 1 ząbek czosnku, pęczek natki pietruszki, 2 łyżki oliwy, 1 łyżka octu balsamicznego, sól, pieprz |
|
Przygotowanie: Odciąć zdrewniałą łodygę karczocha, liście przyciąć w 2/3 wysokości. Gotować 12-15 minut w szybkowarze. Odcedzić, rozchylić listki karczocha i usunąć te ze środka. Czosnek i szalotki posiekać. Szalotki usmażyć na oliwie, po chwili dorzucić czosnek. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Gotowy farsz nałożyć do karczochów. Do środka karczochów wbić po jednym jajku. Ułożyć karczochy w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem. Piec w piekarniku w temperaturze 210°C, około 3-5 minut. Wyjąć, skropić oliwą i octem balsamicznym. Przed podaniem posypać zapieczone drobno posiekaną natką. |
|
Dodane przez: Poradnia FIT.PL |