Zastanawiasz się, co włożyć do dziecięcej śniadaniówki?

Drugie śniadanie to kluczowy element diety każdego ucznia. Warto zadbać, aby było różnorodne, pożywne i odpowiednio zbilansowane. Produkty zbożowe, będące doskonałym źródłem energii, powinny znaleźć się w każdym posiłku. Taki posiłek nie tylko dostarczy dziecku siły do zabawy, ale także pomoże mu w lepszej koncentracji na nauce. Co najlepsze, przygotowanie zdrowego drugiego śniadania wcale nie musi być skomplikowane ani czasochłonne! Oto 5 szybkich i smacznych przepisów na dania do śniadaniówki, które możesz wypróbować w ramach I edycji kampanii „Produkty zbożowe – pyszne i zdrowe”.
Aleksandra Załęska
2024-08-27 10:58
Udostępnij
Zastanawiasz się, co włożyć do dziecięcej śniadaniówki?

Babeczki jaglane ze szpinakiem
Przepis Małgorzaty Śmiechowicz, autorki bloga Matczyne Fanaberie
Składniki (na 12 porcji):

  • 200 g kaszy jaglanej
  • 500 ml wody
  • 1 średnia szalotka
  • 300 g szpinaku
  • 4 jajka
  • 200 g twarogu
  • 100 g startego sera (np. mozzarella, gouda)
  • ½ szklanki śmietany
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej
  • 2 łyżki szczypiorku
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie:
Kaszę jaglaną opłukać, wsypać do rondelka i zalać 500 ml wody. Gotować do miękkości. Szalotkę pokroić w drobną kostkę, szpinak umyć i razem z szalotką udusić na maśle. Po przestygnięciu, jajka roztrzepać, dodać twaróg, starty ser, śmietanę, ugotowaną kaszę, szpinak oraz szczypiorek. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Masę przelać do natłuszczonych foremek lub papierowych papilotek i piec w 180°C przez 20-25 minut.

Frittata z kukurydzą
Przepis Małgorzaty Śmiechowicz, autorki bloga Matczyne Fanaberie
Składniki (4-6 porcji):

  • 1 średnia czerwona papryka
  • 220 g kukurydzy konserwowej (odsączonej)
  • ½ szklanki śmietany 18%
  • 80 g świeżego szpinaku baby
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • 8 jajek
  • ½ szklanki startego sera
  • sól, pieprz do smaku
  • opcjonalnie 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego

Przygotowanie:
Paprykę pokroić w kostkę, kukurydzę odsączyć. Jajka roztrzepać z dodatkiem śmietany, oleju i startego sera. Dodać pokrojoną paprykę, kukurydzę i szpinak. Doprawić solą, pieprzem oraz opcjonalnie ulubionymi ziołami. Masę przelać do natłuszczonej lub wyłożonej papierem formy (24x24 cm) i piec w 180°C przez 15-18 minut.

Placki z kaszy gryczanej
Przepis Małgorzaty Śmiechowicz, autorki bloga Matczyne Fanaberie
Składniki (18-20 porcji):

  • 4 łyżki ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej (ok. 50 g suchej)
  • 200 g ugotowanej marchewki
  • 5 różyczek brokuła (ok. 100 g)
  • ½ cukinii
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub 2 łyżki mąki orkiszowej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju lub oliwy z oliwek

Przygotowanie:
Marchewkę i brokuły ugotować do miękkości. Cukinię zetrzeć na tarce i odcisnąć z nadmiaru wody. Marchewkę zblendować, brokuły pokroić, a cukinię zetrzeć na grubo. Wymieszać warzywa z ugotowaną kaszą, jajkiem, mąką i olejem. Smażyć placki na rozgrzanej patelni, aż się zarumienią.

Owsiane batoniki
Przepis Marty Miśkiewicz, autorki bloga Raczkujac.pl
Składniki (8 porcji):

  • 1 szklanka gęstego musu jabłkowego (200 g)
  • 1 szklanka płatków owsianych (100 g)
  • 1 łyżka masła orzechowego lub posiekanych orzechów (20 g)
  • 1 łyżka miodu (20 g)
  • opcjonalnie szczypta cynamonu
  • garść malin lub jagód (mogą być mrożone)

Przygotowanie:
Jabłka dusić na mus, ostudzić i dodać miód. Wymieszać z pozostałymi składnikami i przełożyć do naczynia wyłożonego papierem do pieczenia. Piec w 180°C przez 25 minut.

Pełnoziarniste gofry z warzywnym twarożkiem
Przepis Ady Błaszczyk, prowadzącej profil na Instagramie Mamauczy_jeść
Składniki (5 porcji):

  • 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 200 g mleka
  • 2 jajka
  • przyprawy do ciasta: sól, czosnek granulowany, zioła prowansalskie
  • przyprawy do twarożku: sól, pieprz
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 7 rzodkiewek
  • 3 małe ogórki gruntowe
  • 3 łyżki koperku
  • 20 g oleju
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:
Mąkę, jajka i mleko wymieszać na jednolitą masę. Dodać olej, przyprawy i proszek do pieczenia. Rozgrzać gofrownicę, piec gofry. Twaróg połączyć z jogurtem, doprawić solą, pieprzem, dodać pokrojone warzywa i koperek. Gofry podawać z twarożkiem.

Cookies. Szanujemy Twoją prywatność.

25 maja 2018 roku zacznie obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane jako „RODO”, „ORODO”, „GDPR” lub „Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych”).

W związku z tym chcielibyśmy poinformować Cię o przetwarzaniu Twoich danych oraz zasadach, na jakich będzie się to odbywało po dniu 25 maja 2018 roku. Poniżej znajdziesz podstawowe informacje na ten temat.

 

O jakich danych mówimy?

Chodzi o dane osobowe, które są zbierane w ramach korzystania przez Ciebie z naszych usług, w tym stron internetowych, serwisów i innych funkcjonalności udostępnianych przez Fit.pl Sp.z.o.o.. Dane osobowe niezbędne gromadzone przez serwis www.fit.pl są objęte ochroną danych osobowych: nie są i nie będą nikomu odsprzedawana ani udostępniane. W czasie korzystania z serwisu użytkownik może zostać poproszony o podanie niektórych swoich danych osobowych poprzez wypełnienie formularza, lub w inny sposób. Dane, które należy podać to w większości przypadków imię, nazwisko i adres e-mail.

 

Kto będzie administratorem Twoich danych?

Administratorami Twoich danych będziemy my: Fit.pl Sp.z.o.o z siedzibą w Radomiu (dalej także będziemy używać skrótu „Fit.pl”) oraz nasi Zaufani partnerzy czyli podmioty niewchodzące w skład Fit.pl ale będące naszymi partnerami, z którymi stale współpracujemy. Najczęściej ta współpraca ma na celu dostosowywanie reklam, które widzisz na naszych stronach, do Twoich potrzeb i zainteresowań.

 

Dlaczego chcemy przetwarzać Twoje dane?

Przetwarzamy te dane w celach, aby:

  • dopasować treści stron i ich tematykę, w tym tematykę ukazujących się tam materiałów do Twoich zainteresowań oraz do przeprowadzania konkursów z nagrodami,
  • zapewnić Ci większe bezpieczeństwo usług, w tym aby wykryć ewentualne boty, oszustwa czy nadużycia,
  • pokazywać Ci reklamy dopasowane do Twoich potrzeb i zainteresowań,
  • dokonywać pomiarów, które pozwalają nam udoskonalać nasze usługi i sprawić, że będą maksymalnie odpowiadać Twoim potrzebom

 

Komu możemy przekazać dane?

Zgodnie z obowiązującym prawem Twoje dane możemy przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie, np. agencjom marketingowym, podwykonawcom naszych usług oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa np. sądy lub organy ścigania – oczywiście tylko gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną. Pragniemy też wspomnieć, że na większości stron internetowych dane o ruchu użytkowników zbierane są przez naszych Zaufanych parterów.

 

Jakie masz prawa w stosunku do Twoich danych?

Masz między innymi prawo do żądania dostępu do danych, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia ich przetwarzania. Możesz także wycofać zgodę na przetwarzanie danych osobowych, zgłosić sprzeciw oraz skorzystać z innych praw wymienionych szczegółowo tutaj.

 

Jakie są podstawy prawne przetwarzania Twoich danych?

Każde przetwarzanie Twoich danych musi być oparte na właściwej, zgodnej z obowiązującymi przepisami, podstawie prawnej. Podstawą prawną przetwarzania Twoich danych w celu świadczenia usług, w tym dopasowywania ich do Twoich zainteresowań, analizowania ich i udoskonalania oraz zapewniania ich bezpieczeństwa jest niezbędność do wykonania umów o ich świadczenie (tymi umowami są zazwyczaj regulaminy lub podobne dokumenty dostępne w usługach, z których korzystasz). Taką podstawą prawną dla pomiarów statystycznych i marketingu własnego administratorów jest tzw. uzasadniony interes administratora. Przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych podmiotów trzecich będzie odbywać się na podstawie Twojej dobrowolnej zgody.

 

 

Ustawienia zaawansowane
Niezbędne pliki cookie
Te pliki cookie są niezbędne dla funkcjonowania strony internetowej i nie mogą być wyłączone w naszych systemach.

Statystyka
Te pliki cookie umożliwiają nam zliczanie wizyt i badanie zachowania użytkowników, gromadząc anonimowe informacje.

Preferencje
Informacje na temat Twojej aktywności w serwisie mogą być przechowywane i wykorzystane do prezentowania treści, które wydają się bardziej odpowiednie w oparciu o Twoje zainteresowania.

Marketing i reklamy
Celem tych plików jest wyświetlanie reklam, które są interesujące dla poszczególnych użytkowników i tym samym bardziej cenne dla reklamodawców strony trzeciej.