Zastanawiasz się, co włożyć do dziecięcej śniadaniówki?

Drugie śniadanie to kluczowy element diety każdego ucznia. Warto zadbać, aby było różnorodne, pożywne i odpowiednio zbilansowane. Produkty zbożowe, będące doskonałym źródłem energii, powinny znaleźć się w każdym posiłku. Taki posiłek nie tylko dostarczy dziecku siły do zabawy, ale także pomoże mu w lepszej koncentracji na nauce. Co najlepsze, przygotowanie zdrowego drugiego śniadania wcale nie musi być skomplikowane ani czasochłonne! Oto 5 szybkich i smacznych przepisów na dania do śniadaniówki, które możesz wypróbować w ramach I edycji kampanii „Produkty zbożowe – pyszne i zdrowe”.
Aleksandra Załęska
2024-08-27 10:58
Udostępnij
Zastanawiasz się, co włożyć do dziecięcej śniadaniówki?

Babeczki jaglane ze szpinakiem
Przepis Małgorzaty Śmiechowicz, autorki bloga Matczyne Fanaberie
Składniki (na 12 porcji):

  • 200 g kaszy jaglanej
  • 500 ml wody
  • 1 średnia szalotka
  • 300 g szpinaku
  • 4 jajka
  • 200 g twarogu
  • 100 g startego sera (np. mozzarella, gouda)
  • ½ szklanki śmietany
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej
  • 2 łyżki szczypiorku
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie:
Kaszę jaglaną opłukać, wsypać do rondelka i zalać 500 ml wody. Gotować do miękkości. Szalotkę pokroić w drobną kostkę, szpinak umyć i razem z szalotką udusić na maśle. Po przestygnięciu, jajka roztrzepać, dodać twaróg, starty ser, śmietanę, ugotowaną kaszę, szpinak oraz szczypiorek. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Masę przelać do natłuszczonych foremek lub papierowych papilotek i piec w 180°C przez 20-25 minut.

Frittata z kukurydzą
Przepis Małgorzaty Śmiechowicz, autorki bloga Matczyne Fanaberie
Składniki (4-6 porcji):

  • 1 średnia czerwona papryka
  • 220 g kukurydzy konserwowej (odsączonej)
  • ½ szklanki śmietany 18%
  • 80 g świeżego szpinaku baby
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • 8 jajek
  • ½ szklanki startego sera
  • sól, pieprz do smaku
  • opcjonalnie 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego

Przygotowanie:
Paprykę pokroić w kostkę, kukurydzę odsączyć. Jajka roztrzepać z dodatkiem śmietany, oleju i startego sera. Dodać pokrojoną paprykę, kukurydzę i szpinak. Doprawić solą, pieprzem oraz opcjonalnie ulubionymi ziołami. Masę przelać do natłuszczonej lub wyłożonej papierem formy (24x24 cm) i piec w 180°C przez 15-18 minut.

Placki z kaszy gryczanej
Przepis Małgorzaty Śmiechowicz, autorki bloga Matczyne Fanaberie
Składniki (18-20 porcji):

  • 4 łyżki ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej (ok. 50 g suchej)
  • 200 g ugotowanej marchewki
  • 5 różyczek brokuła (ok. 100 g)
  • ½ cukinii
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub 2 łyżki mąki orkiszowej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju lub oliwy z oliwek

Przygotowanie:
Marchewkę i brokuły ugotować do miękkości. Cukinię zetrzeć na tarce i odcisnąć z nadmiaru wody. Marchewkę zblendować, brokuły pokroić, a cukinię zetrzeć na grubo. Wymieszać warzywa z ugotowaną kaszą, jajkiem, mąką i olejem. Smażyć placki na rozgrzanej patelni, aż się zarumienią.

Owsiane batoniki
Przepis Marty Miśkiewicz, autorki bloga Raczkujac.pl
Składniki (8 porcji):

  • 1 szklanka gęstego musu jabłkowego (200 g)
  • 1 szklanka płatków owsianych (100 g)
  • 1 łyżka masła orzechowego lub posiekanych orzechów (20 g)
  • 1 łyżka miodu (20 g)
  • opcjonalnie szczypta cynamonu
  • garść malin lub jagód (mogą być mrożone)

Przygotowanie:
Jabłka dusić na mus, ostudzić i dodać miód. Wymieszać z pozostałymi składnikami i przełożyć do naczynia wyłożonego papierem do pieczenia. Piec w 180°C przez 25 minut.

Pełnoziarniste gofry z warzywnym twarożkiem
Przepis Ady Błaszczyk, prowadzącej profil na Instagramie Mamauczy_jeść
Składniki (5 porcji):

  • 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 200 g mleka
  • 2 jajka
  • przyprawy do ciasta: sól, czosnek granulowany, zioła prowansalskie
  • przyprawy do twarożku: sól, pieprz
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 7 rzodkiewek
  • 3 małe ogórki gruntowe
  • 3 łyżki koperku
  • 20 g oleju
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:
Mąkę, jajka i mleko wymieszać na jednolitą masę. Dodać olej, przyprawy i proszek do pieczenia. Rozgrzać gofrownicę, piec gofry. Twaróg połączyć z jogurtem, doprawić solą, pieprzem, dodać pokrojone warzywa i koperek. Gofry podawać z twarożkiem.