Babeczki jaglane ze szpinakiem
Przepis Małgorzaty Śmiechowicz, autorki bloga Matczyne Fanaberie
Składniki (na 12 porcji):
- 200 g kaszy jaglanej
- 500 ml wody
- 1 średnia szalotka
- 300 g szpinaku
- 4 jajka
- 200 g twarogu
- 100 g startego sera (np. mozzarella, gouda)
- ½ szklanki śmietany
- ½ łyżeczki papryki słodkiej
- 2 łyżki szczypiorku
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka masła
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną opłukać, wsypać do rondelka i zalać 500 ml wody. Gotować do miękkości. Szalotkę pokroić w drobną kostkę, szpinak umyć i razem z szalotką udusić na maśle. Po przestygnięciu, jajka roztrzepać, dodać twaróg, starty ser, śmietanę, ugotowaną kaszę, szpinak oraz szczypiorek. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Masę przelać do natłuszczonych foremek lub papierowych papilotek i piec w 180°C przez 20-25 minut.
Frittata z kukurydzą
Przepis Małgorzaty Śmiechowicz, autorki bloga Matczyne Fanaberie
Składniki (4-6 porcji):
- 1 średnia czerwona papryka
- 220 g kukurydzy konserwowej (odsączonej)
- ½ szklanki śmietany 18%
- 80 g świeżego szpinaku baby
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- 8 jajek
- ½ szklanki startego sera
- sól, pieprz do smaku
- opcjonalnie 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
Przygotowanie:
Paprykę pokroić w kostkę, kukurydzę odsączyć. Jajka roztrzepać z dodatkiem śmietany, oleju i startego sera. Dodać pokrojoną paprykę, kukurydzę i szpinak. Doprawić solą, pieprzem oraz opcjonalnie ulubionymi ziołami. Masę przelać do natłuszczonej lub wyłożonej papierem formy (24x24 cm) i piec w 180°C przez 15-18 minut.
Placki z kaszy gryczanej
Przepis Małgorzaty Śmiechowicz, autorki bloga Matczyne Fanaberie
Składniki (18-20 porcji):
- 4 łyżki ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej (ok. 50 g suchej)
- 200 g ugotowanej marchewki
- 5 różyczek brokuła (ok. 100 g)
- ½ cukinii
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub 2 łyżki mąki orkiszowej
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju lub oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Marchewkę i brokuły ugotować do miękkości. Cukinię zetrzeć na tarce i odcisnąć z nadmiaru wody. Marchewkę zblendować, brokuły pokroić, a cukinię zetrzeć na grubo. Wymieszać warzywa z ugotowaną kaszą, jajkiem, mąką i olejem. Smażyć placki na rozgrzanej patelni, aż się zarumienią.
Owsiane batoniki
Przepis Marty Miśkiewicz, autorki bloga Raczkujac.pl
Składniki (8 porcji):
- 1 szklanka gęstego musu jabłkowego (200 g)
- 1 szklanka płatków owsianych (100 g)
- 1 łyżka masła orzechowego lub posiekanych orzechów (20 g)
- 1 łyżka miodu (20 g)
- opcjonalnie szczypta cynamonu
- garść malin lub jagód (mogą być mrożone)
Przygotowanie:
Jabłka dusić na mus, ostudzić i dodać miód. Wymieszać z pozostałymi składnikami i przełożyć do naczynia wyłożonego papierem do pieczenia. Piec w 180°C przez 25 minut.
Pełnoziarniste gofry z warzywnym twarożkiem
Przepis Ady Błaszczyk, prowadzącej profil na Instagramie Mamauczy_jeść
Składniki (5 porcji):
- 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 200 g mleka
- 2 jajka
- przyprawy do ciasta: sól, czosnek granulowany, zioła prowansalskie
- przyprawy do twarożku: sól, pieprz
- 250 g twarogu półtłustego
- 150 g jogurtu naturalnego
- 7 rzodkiewek
- 3 małe ogórki gruntowe
- 3 łyżki koperku
- 20 g oleju
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Mąkę, jajka i mleko wymieszać na jednolitą masę. Dodać olej, przyprawy i proszek do pieczenia. Rozgrzać gofrownicę, piec gofry. Twaróg połączyć z jogurtem, doprawić solą, pieprzem, dodać pokrojone warzywa i koperek. Gofry podawać z twarożkiem.