Zioła na świąteczne przejedzenie

Ucztowanie przy suto zastawionym stole sprzyja przejedzeniu. Niekorzystnym jego skutkom możemy zapobiec zachowując w jedzeniu umiar. Nie jest to proste. Gdy zjemy za dużo pomocne mogą okazać się wspomagające trawienie zioła i przyprawy  
fit.pl
2011-12-26 00:00
Udostępnij
Zioła na świąteczne przejedzenie
Rozkoszując się jedzeniem nie myślimy o tym, że każdą zjedzoną porcję, będziemy musieli strawić. Obfite i kaloryczne posiłki zmuszają nasz przewód pokarmowy do wytężonej pracy. Gdy zjemy za dużo, przewód pokarmowy sygnalizuje nam, że nie daje rady z narzuconym mu tempem. Towarzyszące przejedzeniu objawy takie jak uczucie pełności w żołądku, odbijanie się, zgaga, wzdęcia, zaparcia oraz znużenie mogą skutecznie zepsuć świąteczny nastrój. Aby je załagodzić warto sięgnąć po zioła, które pomogą złagodzić nieprzyjemne dolegliwości. Oto niektóre z nich.

Mięta

To najbardziej popularny domowy środek na dolegliwości trawienne. Napary z mięty ułatwiają trawienie pobudzając pracę żołądka, jelit i dróg żółciowych. Mięta wykazująca działanie wiatropędne, przez co pomaga pozbyć się dokuczliwych wzdęć. Dodatkowo orzeźwiający olejek miętowy posiada właściwości dezynfekujące (niszczy bakteria, nawet te odporne na antybiotyki). Wdychanie jego jest korzystne w czasie przeziębienia, pomaga również złagodzić ból głowy.

Koper włoski

Koper włoski działa rozkurczowo na jelita i żołądek, przeciwdziała wzdęciom i nadmiernej fermentacji w jelitach, pobudza też żołądek do intensywniejszego działania. Zwykle podaje się go małym dzieciom, aby załagodzić kolki i bóle brzucha. Nie oznacza to jednak, że to zioło zalecane wyłącznie najmłodszym. Koper włoski często wchodzi w skład przeznaczonych dla osób dorosłych mieszanek ziołowych wspomagających trawienie.

Kminek zwyczajny

Nie każdemu odpowiada jego specyficzny aromat, jednak jest jednym z najskuteczniejszych domowych środków na trawienie. Kminek pobudza wydzielanie soków trawiennych, poprawie perystaltykę jelit oraz przyswajanie składników pokarmowych. Jego dodatek zaleca się do najbardziej ciężkostrawnych dań z nasion strączkowych i bigosu. Przy problemach trawiennych można również pić napar z kminku. Aby go przygotować wystarczy zalać 1 łyżeczkę nasion, zalać 200 ml wrzącej wody i odstawić na minimum 20 minut.


Rumianek pospolity

Zaliczany jest do ziół o wszechstronnym działaniu. Działa przeciwzapalnie, przeciwalergicznie, ale również wspomagająco na przewód pokarmowy. Napar z rumianku zalecany jest w zaburzeniach trawienia, przy bolesnych kurczach jelit, nadkwaśności oraz chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy.

Melisa lekarska

Kojarzona jest głównie z środkiem na uspokojenie i rozluźnienie, ale ze względu na swoje właściwości rozkurczające polecana jest również w zaburzeniach trawiennych. Melisa ma przyjemny lekko cytrynowy zapach. Polecane jest szczególnie osobom, które w sytuacjach napięcia nerwowego doświadczają kłopotów żołądkowych.

Mniszek lekarski

Jest częstym składnikiem herbatek oczyszczających. Lekarze i dietetycy zalecają jego spożywanie przy złej przemianie materii. Mniszek lekarski reguluje pracę wątroby i nerek. Pobudzając wytwarzanie żółci i jej przemieszczanie do dwunastnicy, przyspiesza trawienie. Jego wpływ na nerki sprowadza się do poprawy ich funkcji wydalniczych. Picie naparów z mniszka lekarskiego pomaga pozbyć się zbędnych produktów przemiany materii, działa pomocniczo w zaburzeniach trawienia – łagodzi uczucie przesytu oraz wzdęciach.

Pomóc w trawieniu mogą również zioła stosowane w kuchni jako przyprawy. Cząber, majeranek, tymianek, rozmaryn, estragon, jałowiec czy imbir powinno się dodawać się nie tylko dla smaku. Ze względu na korzystny wpływ na pracę układu pokarmowego warto nimi wzbogacać wszystkie dania ciężkostrawne, wzdymające i tłuste.

dr Joanna Anna Walczak
dr Aleksandra Czarnewicz-Kamińska

www.dieta.fit.pl