Siedząc przy wigilijny stole ciężko oprzeć się smacznej pokusie. Jedna potrawa, druga i kolejne... Zanim się obejrzysz w brzuchu ląduje nawet 5 tys. kalorii. Co zrobić gdy popuszczanie pasa już nie pomaga?  
fit.pl
2015-12-23 00:00
Udostępnij
Przejedzenie wigilijne

Wigilia to jedyny dzień w roku, gdy tak bardzo folgujemy swoim kulinarnym zachciankom. Tradycyjnie przedświąteczny wieczór wiąże się ze stołem zastawionym dwunastoma potrawami. Gdy otacza nas zapach wigilijnych pyszności, a stół ugina się od jedzenia trudno odmówić sobie spróbowania wszystkich dań, a potem dokładki. Zapominamy wtedy, że nasz układ pokarmowy ma ograniczoną pojemność i możliwości. Niestety taka uczta najczęściej kończy się przejedzeniem i żołądkowymi dolegliwościami. Co więc zrobić gdy „przypadkiem” się przejemy?

Zgaga

Zgaga, czyli cofanie się soków żołądkowych, to chyba najbardziej dokuczliwy objaw przejedzenia. Towarzyszące jej pieczenie w gardle, odbijanie się i ból tuż za mostkiem mogą skutecznie popsuć świąteczny nastrój. Na szczęście dolegliwości można zniwelować „babcinymi sposobami”.

Ulgę przyniesie rozpuszczona w szklance wody łyżeczka sody oczyszczonej lub napar z siemienia lnianego. Dodatkowo poskutkować powinno zjedzenie garści migdałów. Mają odczyn zasadowy i w naturalny sposób neutralizują kwasy żołądkowe.

Uczucie wzdęcia

Gdy brzuch napuchnie jak balon ciężko jest się ruszyć zza stołu. Uczuciu wzdęcia sprzyjają ostre dyskusje (gdy dużo mówimy wdychane powietrze gromadzi się w żołądku) oraz tłuste, smażone potrawy.

Skutecznym sposobem na wzdęcia będzie szklanka herbatki z mięty ze szczyptą kminu i kopru włoskiego.

Co zrobić by brzuch w wigilię nie musiał cierpieć?

Najlepiej byłoby w ogóle unikać obżarstwa. Jednak można zastosować kilka trików, które wigilijną wieczerzę uczynią mniej ryzykowną.

 

1) Używaj przypraw

Przyprawy poprawiają trawienie i zapobiegają wzdęciom. By uniknąć przykrego uczucia dopraw wigilijne potrawy majerankiem, estragonem, białą gorczycą, pieprzem, kolendrą, kminkiem, koprem lub mieszanką kilku z nich.

Po zioła można też sięgnąć gdy po dwóch godzinach od posiłku pojawią się gazy. Łyżeczkę majeranku, zmielonych nasion kopru lub kminu popij szklanką ciepłej wody.

2) Ciepły kompot z suszu

Tradycyjny wigilijny kompot oprócz walorów smakowych ma dodatkową właściwość – reguluje pracę jelit. Dlatego nie powinno zabraknąć go na wigilijnym stole. Najlepiej jeśli kompot będzie ciepły, bo tłustych dań nie powinno popijać się zimnymi napojami.

Zobacz: przepis na wigilijny kompot

3) Ruszaj się

By uniknąć przejedzenia nie siedź cały czas przy stole. Warto udać się choćby na krótki spacer i rozruszać kości. Taka przerwa pozwoli odpocząć naszemu żołądkowi. Dodatkowo zamiast pochłaniać kolejne kalorie spalisz kilkadziesiąt z nich.

Zanim siądziesz do świątecznego stołu pamiętaj jednak, że święta to nie tylko dobre jedzenie...

www.fit.pl