fit.pl
2012-01-26 00:00
Udostępnij
Zupa pomidorowa
Zupa pomidorowa
Ilość porcji: 3-4
Składniki:
0,5 kg pomidorów, 1 udko z kurczaka, 3 marchewki, 1 mały seler, 2 pietruszki, por, szklanka jogurtu naturalnego, ryż, ziele angielskie, listek laurowy, świeży lub mrożony lubczyk, natka pietruszki, szczypta białego, mielonego pieprzu
Przygotowanie:
Do gara wlać 6 szklanek wody, wrzucić udko, pokrojone warzywa (oprócz pomidorów) oraz przyprawy. Gotować ok. 1 godzinę na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Następnie wyciągnąć warzywa z wywaru, odrzucić pora i razem ze sparzonymi i obranymi pomidorami zmiksować blenderem. Tak przygotowaną masę dodać z powrotem do wywaru, wymieszać i gotować ok. 5 minut. Tuż przed ściągnięciem z gazu wlać jogurt i wymieszać. Podawać z ryżem, natką pietruszki i szczyptą białego, mielonego pieprzu.
Dodane przez: malgorzatajus