Zupa pomidorowa |
|
Ilość porcji: - | |
Składniki: - 0,5 kg pomidorów - 1 udko z kurczaka - 3 marchewki - 1 mały seler - 2 pietruszki - por - 1 szklanka jogurtu naturalnego - ryż - ziele angielskie, listek laurowy, świeży lub mrożony lubczyk, natka pietruszki, szczypta białego, mielonego pieprzu |
|
Przygotowanie: Do garnka wlać 6 szklanek wody, wrzucić udko, pokrojone warzywa (oprócz pomidorów) oraz przyprawy. Gotować ok. 1 godzinę na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Następnie wyjąć warzywa z wywaru, odrzucić pora i razem ze sparzonymi i obranymi pomidorami zmiksować blenderem. Tak przygotowaną masę dodać z powrotem do wywaru, wymieszać i gotować ok. 5 minut. Tuż przed zdjęciem z gazu wlać jogurt i wymieszać. Podawać z ryżem, natką pietruszki i szczyptą białego, mielonego pieprzu. |
|
Dodane przez: malgorzatajus |