(4 porcje)
Składniki:
- - 8 kromek pszennego chleba
- - 4 ząbki czosnku
- - 1 litr bulionu drobiowego
- - olej
- - 2 łyżki posiekanej natki z pietruszki lub kolendry
- - 4 jajka
Wykonanie:
Chleb pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju na złoty kolor. Włożyć na 4 głębokie talerze. Czosnek obrać, pokroić w plasterki, dodać do chleba. Bulion wlać do garnka i zagotować. Na wrzący płyn wbijać po jednym jajku. Gdy białko się zetnie, przekładać łyżką cedzakową na talerze z chlebem. Do każdego talerza wlać bulion, posypać zieleniną i od razu podawać.
Żurek
Zagotować 1/2 l wody, wlać 1/2 l żurku, zagotować. Osobno w 1/2 l wody ugotować kilka grzybków. Gdy będą miękkie wyjąć, pokrajać w paseczki, dodać do żurku razem z wywarem. Z łyżki masła i łyżki mąki zrobić zasmażkę. Zagęścić zupę, doprawić solą, dodac połówki jaj. Podawać z ziemniakami suto okraszonymi stopioną słoniną ze skwarkami.
Zupa grzybowa
(4 porcje)
Składniki:
- 1 litr wody
- suszone grzyby 5 sztuk
- vegeta, liść laurowy, pieprz, ziele angielskie, sól do smaku
- cebula 1 sztuka
- pieczarki 100g
- oliwa 1 łyżka
- mleko 0,5% 4 łyżki
- nać pietruszki ½ pęczka
- koperek ½ pęczka
Wykonanie:
Ugotować wywar z wody, suszonych grzybów i przypraw. Cebulę zeszklić na patelni i dodać pieczarki. Podusić pół godziny i dodać do naczynia z wywarem. Zabielić mlekiem. Na koniec dodać posiekaną pietruszkę i koperek.