Zupa to bardzo pożywny posiłek. W menu dziecka nie może jej zabraknąć. Przygotowywanie tego obiadowego dania dla kilkulatka rządzi się swoimi prawami
fit.pl
2014-01-30 00:00
Udostępnij
Zupy dla małych smakoszy
Zupy są smaczne i zdrowe, choć coraz rzadziej pojawiają się na naszych stołach. Wypierają je inne posiłki, niekoniecznie pożywne! Zupy dla dzieci powinny być gotowane ze szczególną dbałością o jakość składników i  dobór odpowiednich warzyw

Zasady gotowania zup dla dzieci
  • Do zupy dodawaj świeże, dokładnie oczyszczone warzyw. Warzywa obieraj cienko. Tuż pod skórką znajduje się najwięcej cennych składników.
  • Marchewkę, selera czy pietruszkę można zetrzeć na tarce. Wtedy szybciej ugotują się i nie stracą witamin i minerałów.
  • Unikaj dodawania warzyw powodujących wzdęcia – groch, kapusta, pieczarki!
  • Czosnek i cebula wzmacnia odporność, ale dzieci wzbraniają się przed ich jedzeniem. Przed końcem gotowania możesz wrzucić rozdrobniony czosnek lub posiekaną drobno cebulę
  • Unikaj gotowych przypraw „nafaszerowanych” chemią.
  • Nie należy używać zbyt dużo soli.
  • Nie powinno się stosować w dużych ilościach ostrych przypraw. Można je zastąpić przyprawami ziołowymi, takimi jak: majeranek, rozmaryn, koper, nać pietruszki,
  • Zupy należy przygotowywać na wywarach jarskich lub mięsnych. Wg dietetyków może to być mięso indycze, kurczak, kaczka lub cielęcina.
  • Zupy dla dzieci nie należy podprawiać śmietaną, mąką, masłem lub zasmażką.  Zaleca się dodawanie mleka, jogurtu lub kefiru, gdyż w ten sposób wzbogaca się zupę w pełnowartościowe białko oraz wapń, ograniczając ilość tłuszczu.
  • Do zupy można dodać ziemniaki, grzanki, kaszę, ryż lub makaron.
  • Zupę gotuj na małym ogniu, często mieszając.

www.dziecko.fit.pl