Zasady gotowania zup dla dzieci
- Do zupy dodawaj świeże, dokładnie oczyszczone warzyw. Warzywa obieraj cienko. Tuż pod skórką znajduje się najwięcej cennych składników.
- Marchewkę, selera czy pietruszkę można zetrzeć na tarce. Wtedy szybciej ugotują się i nie stracą witamin i minerałów.
- Unikaj dodawania warzyw powodujących wzdęcia – groch, kapusta, pieczarki!
- Czosnek i cebula wzmacnia odporność, ale dzieci wzbraniają się przed ich jedzeniem. Przed końcem gotowania możesz wrzucić rozdrobniony czosnek lub posiekaną drobno cebulę
- Unikaj gotowych przypraw „nafaszerowanych” chemią.
- Nie należy używać zbyt dużo soli.
- Nie powinno się stosować w dużych ilościach ostrych przypraw. Można je zastąpić przyprawami ziołowymi, takimi jak: majeranek, rozmaryn, koper, nać pietruszki,
- Zupy należy przygotowywać na wywarach jarskich lub mięsnych. Wg dietetyków może to być mięso indycze, kurczak, kaczka lub cielęcina.
- Zupy dla dzieci nie należy podprawiać śmietaną, mąką, masłem lub zasmażką. Zaleca się dodawanie mleka, jogurtu lub kefiru, gdyż w ten sposób wzbogaca się zupę w pełnowartościowe białko oraz wapń, ograniczając ilość tłuszczu.
- Do zupy można dodać ziemniaki, grzanki, kaszę, ryż lub makaron.
- Zupę gotuj na małym ogniu, często mieszając.
www.dziecko.fit.pl