
Celem programu „5 porcji, warzyw, owoców lub soku” jest zwiększenie świadomości na temat prawidłowych nawyków żywieniowych. Działania w ramach tej inicjatywy skierowane są przede wszystkim do matek, ale również do dzieci. Bardzo ważne bowiem, aby wypracować u najmłodszych nawyk sięgania po zdrowe przekąski i wybierania diety wzbogaconej w warzywa, owoce oraz soki.
Jak wskazuje sama nazwa programu, optymalna ilość naturalnych witamin dla organizmu to 5 porcji na dzień, gdzie porcja to jeden, średniej wielkości owoc, warzywo (bądź kilka mniejszych) lub szklanka soku. Potrzeba zatem tak niewiele, by zrobić coś dobrego dla swojego zdrowia. „Efektem kampanii ma być przede wszystkim wzrost spożycia warzyw, owoców i soków. Ale także kształtowanie właściwych nawyków żywieniowych – przede wszystkim wśród najmłodszych” – podkreśla Barbara Groele, sekretarz generalny KUPS (Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków).
Program „5 porcji warzyw, owoców lub soku” bazuje głównie na działaniach edukacyjnych prowadzonych na szeroką skalę w całym kraju i trwających dwa lata, do 2010 roku. Te działania, do których należy m.in. kampania reklamowa w mediach (TV, prasa, Internet) wsparta działaniami PR i BTL, mają na celu dotarcie do jak największej liczby osób i zachęcenie do urozmaicania swojej diety owocami, warzywami i sokami.