Rusza program społeczny „5 porcji warzyw, owoców lub soku" jest to zdrowotna inicjatywa, zachęcająca do wprowadzania do diety warzyw, owoców oraz soków, poprawy nawyków żywieniowych oraz podnoszenia świadomości na temat zdrowego odżywiania
fit.pl
2010-03-30 00:00
Udostępnij
KUPS%20prasa%20Poziom%20A4Program „5 porcji warzyw, owoców lub soku” to zachęta do zmiany diety na zdrowszą i tym samym lepszą. Pomysł programu bazuje na rekomendacjach ekspertów i dietetyków, którzy uważają, że każdy z nas powinien spożywać 5 owocowo-warzywnych porcji dziennie. Nasza dieta cały czas nie jest wystarczająco bogata w witaminy pochodzące właśnie z owoców, warzyw czy soków. Ponadto wiedza Polaków na temat zdrowego odżywiania się jest nadal niewystarczająca, głównie w zakresie zaleceń dotyczących właściwego ich porcjowania oraz spożywania. Polacy ciągle jedzą zbyt mało warzyw i owoców, nie tylko świeżych, ale i przetworzonych (w Polsce spożywa się około 150 kg, w Europie Zachodniej ok. 250 kg, w Grecji ponad 400 kg rocznie na osobę). Tymczasem według danych FAO już za naszą zachodnią granicą – w Niemczech – zjada się ponad 4 razy więcej jabłek niż w Polsce. Nadal też nasza dieta zawiera 2 razy mniej warzyw i 3 razy mniej owoców niż jadłospis Greków.

Celem programu „5 porcji, warzyw, owoców lub soku” jest zwiększenie świadomości na temat prawidłowych nawyków żywieniowych. Działania w ramach tej inicjatywy skierowane są przede wszystkim do matek, ale również do dzieci. Bardzo ważne bowiem, aby wypracować u najmłodszych nawyk sięgania po zdrowe przekąski i wybierania diety wzbogaconej w warzywa, owoce oraz soki.

Jak wskazuje sama nazwa programu, optymalna ilość naturalnych witamin dla organizmu to 5 porcji na dzień, gdzie porcja to jeden, średniej wielkości owoc, warzywo (bądź kilka mniejszych) lub szklanka soku. Potrzeba zatem tak niewiele, by zrobić coś dobrego dla swojego zdrowia. „Efektem kampanii ma być przede wszystkim wzrost spożycia warzyw, owoców i soków. Ale także kształtowanie właściwych nawyków żywieniowych – przede wszystkim wśród najmłodszych” – podkreśla Barbara Groele, sekretarz generalny KUPS (Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków).

Program „5 porcji warzyw, owoców lub soku” bazuje głównie na działaniach edukacyjnych prowadzonych na szeroką skalę w całym kraju i trwających dwa lata, do 2010 roku. Te działania, do których należy m.in. kampania reklamowa w mediach (TV, prasa, Internet) wsparta działaniami PR i BTL, mają na celu dotarcie do jak największej liczby osób i zachęcenie do urozmaicania swojej diety owocami, warzywami i sokami.