Dieta matki w ciąży wpływa na nawyki dziecka

Ryzyko wystąpienia otyłości, chorób układu krążenia, cukrzycy typu 2 i alergii u dziecka w dużej mierze zależy od diety matki przed ciążą i w trakcie jej trwania oraz żywienia najmłodszych w okresie niemowlęcym. Specjaliści zwracają uwagę, aby planowanie ciąży zacząć od analizy jadłospisu przyszłej mamy. Okazuje się, że dieta w okresie prenatalnym i postnatalnym może wpłynąć na kształtowanie sposobu, w jaki organizm dziecka będzie reagował na czynniki środowiskowe 
fit.pl
2015-11-30 00:00
Udostępnij
Dieta matki w ciąży wpływa na nawyki dziecka


Badania z ostatnich kilku dekad wskazują, że dieta matki przed ciążą oraz w trakcie jej trwania wpływa nie tylko na masę urodzeniową dziecka. Dostarczenie odpowiednich składników odżywczych we właściwych proporcjach znacząco wpływa prawidłowy rozwój narządów płodu, który ma ścisły związek z ryzykiem chorób cywilizacyjnych w wieku dorosłym. Z tego względu specjaliści apelują, aby planowanie ciąży zacząć od analizy jadłospisu przyszłej mamy.

– Przygotowanie do ciąży to przede wszystkim kwestia zgromadzenia tych składników, które będą potrzebne w okresie ciąży i których tak szybko nie da się uzupełnić w trakcie jej trwania. Wtedy możemy uzupełnić to, co wpływa bezpośrednio na rozwój dziecka. Niedobory, które mogą w międzyczasie się pojawić, a które są związane z brakiem zapasów w organizmie rzeczywiście bardzo szybko narastają i mogą prowadzić do różnego typu zaburzeń. – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle dr n. med. Grzegorz Południewski, specjalista ginekologii i położnictwa.

Ginekolog dodaje, że kobiety ciężarne powinny zwrócić uwagę przede wszystkim na jakość, ale również na ilość spożywanych produktów. Zbyt duża podaż kalorii w ciąży sprzyja nadwadze matki, a ta z kolei zwiększa ryzyko makrosomii płodu, czyli nadmiernej masy ciała dziecka. Duże rozmiary noworodka mogą być np. przyczyną powikłań w trakcie porodu.

Okazuje się również, że dieta w trakcie ciąży oraz odżywianie dziecka w okresie niemowlęcym może wpłynąć na programowanie żywieniowe we wczesnym okresie życia.

– Odbywa się to poprzez drobne zmiany w strukturach DNA, mianowicie przez metylację, transkrypcję i translację genową. To powoduje ukształtowanie metabolizmu na długie lata. Na przykład kształtuje na stałe produkcję enzymów, hormonów, cytokin i innych ciał biologicznie czynnych, które wywierają istotny wpływ na rozwój – tłumaczy prof. dr. hab. n. med. Wanda Furmaga-Jabłońska, ekspert pediatrii.

Odżywianie w okresach krytycznych, czyli na etapie płodowym oraz niemowlęcym, wpływa na prawdopodobieństwo rozwoju otyłości, chorób układu krążenia, cukrzycy typu 2 oraz alergii w życiu dorosłym.

Aby ułatwić rodzicom dostęp do najnowszych informacji naukowych na temat programowania żywieniowego we wczesnym okresie życia, powstała nowa platforma internetowa NUTRICIA Profutura Program.

– Mamy znajdą tam bardzo przydatne narzędzia np. kalendarz ciąży, który towarzyszy mamie od pierwszych dni ciąży aż do momentu porodu tydzień po tygodniu informując ją, co się dzieje z jej organizmem na danym etapie, a także jak rozwija się jej dziecko. Mamy też filmy instruktażowe związane z karmieniem piersią, wywiady z psychologiem, jak również animacje 3D, które powstały specjalnie na potrzeby Internetowej Szkoły Rodzenia. Mama zobaczy jak doszło do zapłodnienia i jak się rozwija płód w jej łonie – mówi Anna Laskowska przedstawiciel NUTRICIA Profutura Program.

Przydatnym narzędziem jest również Asystent Prawidłowego Odżywiania, który dostępny będzie niebawem zarówno przez stronę internetową w przeglądarce komputera, jak i na urządzenia mobilne. Aplikacja umożliwia szczegółową analizę diety pod względem zawartości kalorii oraz składników odżywczych, niezbędnych w poszczególnych trymestrach ciąży.

www.dziecko.fit.pl