Odporność – to trzeba wiedzieć
Układ odpornościowy, inaczej immunologiczny, pełni bardzo ważną rolę – jest odpowiedzialny za obronę organizmu przed infekcjami i wspomaganie walki z innymi chorobami. Będąc jeszcze w brzuchu mamy, dziecko jest chronione, ponieważ organizm kobiety jest dla niego bezpiecznym środowiskiem. W chwili przyjścia na świat noworodek wkracza jednak w zupełnie nowe otoczenie, a jego odporność każdego dnia jest wystawiana na próbę, mając kontakt m.in. z chorobotwórczymi drobnoustrojami.
Odporność bierze się z brzuszka
Początkowo niemowlę jest chronione przed infekcjami głównie dzięki przeciwciałom, które otrzymało w trakcie życia płodowego przez łożysko mamy. Przeciwciała te zmniejszają się stopniowo po porodzie i zanikają do ok. 6. miesiąca życia dziecka. Mimo że jego organizm stopniowo wytwarza swoje własne przeciwciała, to jego niedojrzały jeszcze układ odpornościowy jest dopiero na początku swojej drogi i nie wie, jak radzić sobie ze wszystkimi wrogami, ponieważ ciągle się uczy. Maluch do stworzenia mocnej bariery dla bakterii czy wirusów potrzebuje odpowiedniego wsparcia.
Czy wiesz, że w jelitach znajduje się aż 70% komórek układu odpornościowego?
Tak – jelita są odpowiedzialne nie tylko za trawienie i wchłanianie treści pokarmowej, ale również za odporność. Dbając o odpowiednią dietę dziecka, pomagasz mu także chronić je przed infekcjami.
Ogromny wpływ na prawidłowe dojrzewanie układu immunologicznego ma dobrze skomponowany jadłospis i odpowiedni skład flory bakteryjnej w przewodzie pokarmowym. Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) przez pierwsze pół roku życia najlepszym sposobem żywienia dziecka, które zapewni mu pożądaną ochronę, jest karmienie piersią. Karmienie piersią powinno być kontynuowane tak długo, jak będzie to pożądane przez matkę i dziecko. Ważne jest wspieranie pracy układu odpornościowego również na etapie rozszerzania diety dziecka i później, ponieważ proces kształtowania się odporności może trwać nawet do 12. roku życia.
Wskazówka dla mam: mleko podstawą diety juniora
Rodzice mogą wspierać odporność dziecka po 1. roku życia na różne sposoby, poprzez hartowanie młodego organizmu, a więc spacery czy zabawy na świeżym powietrzu, szczepienia – zarówno te obowiązkowe, jak i zalecane, a także odpowiednie żywienie. Warto wiedzieć że dla prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego ważne są m.in. witaminy C i D. Jak zatem komponować menu dziecka, by dostarczyć mu te kluczowe składniki?
Dziecko miedzy 1. a 3. rokiem życia powinno spożywać 4-5 posiłków dziennie (3 posiłki główne i 2 uzupełniające). Chociaż dieta po 1. urodzinach jest już różnorodna, to mleko, w tym mleko modyfikowane i produkty mleczne, nadal powinny stanowić jej ważną część. Junior w tym okresie wciąż szybko się rozwija i każdego dnia zdobywa nowe umiejętności, dlatego jego potrzeby są szczególne. Przykładowo roczniak potrzebuje aż 6 razy więcej witaminy D niż osoba dorosła [2]. Warto włączyć do diety dziecka mleko, które jest dopasowane do potrzeb jego brzuszka i pomaga odpowiednio zrealizować zapotrzebowanie na cenne składniki odżywcze niezbędne dla prawidłowego rozwoju.
Podając dziecku 2 kubki po 200 ml mleka modyfikowanego wzbogaconego w witaminy i składniki mineralne Bebiko Junior 3 dziennie z wysoką dawką witaminy D i C, rodzice mogą wspierać jego prawidłowy rozwój, w tym prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego[3]. W porównaniu do mleka krowiego 2 %, ten produkt zawiera aż 15 razy więcej witaminy C i 155 razy więcej witaminy D.
Ważne informacje: Karmienie piersią jest najwłaściwszym i najtańszym sposobem żywienia niemowląt oraz rekomendowane dla małych dzieci wraz z urozmaiconą dietą. Mleko matki zawiera składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka oraz chroni je przed chorobami i infekcjami. Karmienie piersią daje najlepsze efekty, gdy matka prawidłowo odżywia się w ciąży i w czasie laktacji oraz gdy nie ma miejsca nieuzasadnione dokarmianie dziecka. Przed podjęciem decyzji o zmianie sposobu karmienia matka powinna zasięgnąć porady lekarza.