
Pięć razy naturalny błonnik
Codzienne menu przedszkolaka powinno być dla nas niemniej ważne jak skrupulatne karmienie niemowlaka. Pięć razy dziennie przygotujmy dla naszego malucha coś do zjedzenia, niech posiłki będą podawane regularnie co 3-4 godziny o stałych porach dnia.
Dzięki temu organizm dziecka przyzwyczai się do konkretnego rytmu. Śniadanie, obiad i kolacja są daniami głównymii bardziej kalorycznymi, natomiast na drugie śniadanie i podwieczorek warto wybrać lekkie, wartościowe przekąski. – Aby zapobiegać problemom z bolący brzuszkiem, w diecie musi znaleźć się odpowiednia ilość błonnika Możemy go znaleźć w produktach pełnoziarnistych, w warzywach i owocach, które powinny pojawić się w codziennej diecie dziecka – dodaje ekspert. Jeśli jednak kilkulatek buntuje się przeciwko jedzeniu grochu, czy fasoli zadbajmy o to, aby w przerwach między zabawą chrupał wysokobłonnikowe przekąski w postaci np. batonów zbożowych owsianki lub musli z jogurtem.
Ponadto przygotowujmy posiłki z naturalnych produktów, unikajmy tych wysokoprzetworzonych i zawierających glutaminian sodu. Kontrolujmy ilość zjadanych przez nasze maluchy słodyczy, nie używajmy ich jako nagród za „dobre sprawowanie”. Ważne jest, aby wyrobić w przedszkolaku nawyk picia wody mineralnej lub owocowych herbat zamiast kolorowych napojów gazowanych i przesłodzonych soków, które przyczyniają się do niestrawności.
www.dziecko.fit.pl