
„Atlas kanapek świata” wyjaśnia pochodzenie tak popularnych i niekoniecznie zdrowych przekąsek jak hamburger, hot-dog, tost, kebab, falafel oraz coraz bardziej popularne burrito i tortilla.
W publikacji w ciekawy sposób pokazano proces ewolucji kanapek – od najprostszej, czyli kromki chleba posmarowanej masłem i posypanej szczypiorkiem, po wielopiętrowe konstrukcje z wędlinami i warzywami, spod których ledwie widać pieczywo. Jak można się dowiedzieć z „Atlasu…”, do przygotowania kanapek stosuje się wszystkie możliwe produkty, wśród nich również owoce, słodkie kremy i słodycze. Istnieją kanapki znane tylko lokalnie, oparte na regionalnych specjałach, ale są i międzynarodowe przeboje, znane wszystkim bywalcom lotnisk i hoteli.
Autorami „Atlasu kanapek świata” są doświadczeni publicyści kulinarni. Adrianna Ewa Stawska jest badaczką historii kultur kulinarnych, tłumaczką literatury i pisarką, była również szefem kuchni klasztoru wigierskiego. Jest autorką felietonów kulinarno-historycznych z dziejów światowej gastronomii oraz książki opisującej kuchnię kresową z Podlasia. Paweł Loroch jest dziennikarzem, od kilku lat prowadzi audycje radiowe poświęcone kulinariom, a od 2007 r. prezentuje autorską kuchnię w programie „Pytanie na śniadanie“. Jest także entuzjastą street-food, który w poszukiwaniu inspiracji podróżuje po Polsce i świecie, kolekcjonując obyczaje gastronomiczne i najciekawsze smaki ludzkości.
Połączone doświadczenie dwójki autorów sprawiło, że „Atlas kanapek świata” jest nie tylko użyteczną książką kucharską, ale i fascynującym przewodnikiem po stołach całego świata.
www.fit.pl