Trudno sobie wyobrazić świat pozbawiony kanapek. Gdyby ich nie było, na pewno byśmy je wymyślili
fit.pl
2010-05-05 00:00
Udostępnij
Atlas kanapek świata
atlas-kanapek-swiata-250Autorzy „Atlasu kanapek świata” spośród niezliczonej ilości przekąsek starannie wybrali i podzielili na grupy te, które przez lata wrosły w kulturę danego regionu. Czytelnik może się dowiedzieć, skąd pochodzi każda kanapka i jak ją przyrządzić, oprócz tego znajdzie w książce mnóstwo smakowitych ciekawostek, historycznych informacji i apetycznych zdjęć. Jak twierdzą autorzy książki „trudno sobie wyobrazić świat pozbawiony kanapek. Gdyby ich nie było, na pewno byśmy je wymyślili”.

Atlas kanapek świata” wyjaśnia pochodzenie tak popularnych i niekoniecznie zdrowych przekąsek jak hamburger, hot-dog, tost, kebab, falafel oraz coraz bardziej popularne burrito i tortilla.

W publikacji w ciekawy sposób pokazano proces ewolucji kanapek – od najprostszej, czyli kromki chleba posmarowanej masłem i posypanej szczypiorkiem, po wielopiętrowe konstrukcje z wędlinami i warzywami, spod których ledwie widać pieczywo. Jak można się dowiedzieć z „Atlasu…”, do przygotowania kanapek stosuje się wszystkie możliwe produkty, wśród nich również owoce, słodkie kremy i słodycze. Istnieją kanapki znane tylko lokalnie, oparte na regionalnych specjałach, ale są i międzynarodowe przeboje, znane wszystkim bywalcom lotnisk i hoteli.

Autorami „Atlasu kanapek świata” są doświadczeni publicyści kulinarni. Adrianna Ewa Stawska jest badaczką historii kultur kulinarnych, tłumaczką literatury i pisarką, była również szefem kuchni klasztoru wigierskiego. Jest autorką felietonów kulinarno-historycznych z dziejów światowej gastronomii oraz książki opisującej kuchnię kresową z Podlasia. Paweł Loroch jest dziennikarzem, od kilku lat prowadzi audycje radiowe poświęcone kulinariom, a od 2007 r. prezentuje autorską kuchnię w programie „Pytanie na śniadanie“. Jest także entuzjastą street-food, który w poszukiwaniu inspiracji podróżuje po Polsce i świecie, kolekcjonując obyczaje gastronomiczne i najciekawsze smaki ludzkości.

Połączone doświadczenie dwójki autorów sprawiło, że „Atlas kanapek świata” jest nie tylko użyteczną książką kucharską, ale i fascynującym przewodnikiem po stołach całego świata.

www.fit.pl