Puszyści i szczupli różnią się nie tylko wagą, obwodem pasa i ilością spożywanego jedzenia. Obie grupy inaczej zachowują się przy stole. Amerykańcy naukowcy zaobserwowali kilka prostych, ale ciekawych różnic między otyłymi, a szczupłymi w chińskich restauracjach, w których do dyspozycji gości były szwedzkie stoły
Według przeprowadzonych obserwacji stwierdzono, że klienci z nadwagą siadają bliżej bufetu, niż osoby szczupłe. Poza tym wybierają krzesła, które umożliwiają im siedzenia przodem do jedzenia Starają się ponadto być zwróceni twarzą do miejsc gdzie przygotowywane są posiłki.
Kolejna różnica dotyczy wyboru sztućców. Otyli zamiast pałeczek wybierali szybszy sposób jedzenia, czyli za pomocą widelca, którym nabiera się większe porcje. Osoby z większym apetytem wybierały także zawsze duże talerze, a podchodząc do stołu od razu nakładały sobie jedzenie, nie patrząc na serwowane dania, jak robią to szczupli klienci.
Badacze z Cornell University w ten sposób skontrolowali 11 barów, gdzie podają chińszczyznę, a w ich doświadczeniu wzięło udział 213 osób.
Zachowanie w restauracji – czyli sposób jedzenia, wybór sztućców, czy nawet miejsce, w którym siadamy – przekłada się na ilość wchłoniętego jedzenia. Jeśli wiec masz problemy ze swoją wagą, wyciągnij wnioski. Zawsze przecież można sięgnąć po mniejszy talerz, bądź też usiąść tyłem do bufetu.