Acerola to naturalne źródło witaminy C. Zawiera jej dużo więcej niż cytryna. Co ciekawe, w smaku nie jest kwaśna
fit.pl
2014-10-22 00:00
Udostępnij
Acerola - wiśnia z Barbadosu
acerola2Jeden owoc aceroli ważący 4,5 g ma tyle witaminy C co kilogram cytryn. Jedna mała szklanka (180 ml) soku z aceroli może zawierać tyle witaminy C co 14 litrów soku pomarańczowego.

Acerola pochodzi z wysp karaibskich i Ameryki Środkowej. Obecnie występuje i uprawiana jest ona również w Ameryce Południowej, Stanach Zjednoczonych (Floryda i Teksas), Australii i w tropikalnych rejonach Azji i Afryki. Największym producentem aceroli jest Brazylia.

To wiecznie zielony krzew lub niewielkie drzewo do 6 metrów wysokości. Z  wyglądu owoce aceroli przypominają  wiśnie. Ich miąższ jest soczysty, choć zawiera 3 nasiona.

Acerola jest owocem najbogatszym w witaminę C. Zawierają do 4,5% witaminy C (czyli 4500 mg na 100 g owocu), a więc prawie 100 razy więcej niż w owocach cytrusowych i ponad 10 razy więcej niż w porzeczce czarnej. Jeden lub dwa owoce aceroli, zależnie o wielkości i zawartości kwasu askorbinowego, zapewniają rekomendowaną dzienną dawkę witaminy C. Najwięcej kwasu askorbinowego mają owoce 15 dniowe, gdy dojrzeją, zawartość witaminy C spada o 40%. Drzewa rosnące w cieniu mają mniej witaminy C w owocach. Znaczenie ma także pora roku czy rejon uprawy. Poza tym w owocach występuje znaczna ilość prowitaminy A oraz tiamina (witamina B1), ryboflawina (witamina B2), niacyna (Witamina PP), wapń, fosfor i żelazo.

Owoce aceroli są delikatne i łatwo się psują, dlatego świeże mają ograniczone zastosowanie. Owoce dobrze nadają się na soki. Z soków i świeżych owoców można przygotowywać różnorodne desery, galaretki, lody, dżemy oraz kompoty.  Skoncentrowany sok doje się do różnych napojów, zwiększając ich wartość odżywczą. W Ameryce sok z aceroli jest częstym dodatkiem do różnorodnych odżywek witaminowych dla niemowląt i małych dzieci.

www.wellness.fit.pl