Ta przełomowa książka popularno-naukowa, oparta na badaniach, za które przeprowadzający je naukowcy otrzymali Nagrode Nobla, otwiera drzwi do diety XXI wieku.
Dieta strefowa największą popularność zyskała w USA, Australii oraz w kilku krajach Europy. Jest zgodna z ludzkim kodem genetycznym, który nie zmienił się od 100 000 lat, a proponowane w niej proporcje białek, węglowodanów i tłuszczy umożliwiają kształtowanie reakcjin hormalnych organizmu na spożywane przez nas jedzenie. Pozwala to wejść do Strefy, czyli metabolicznego stanu, w którym ciało osiaga szczytową wydajność. Mamy wówczas więcej energii, zwiększa się nasza koncentracja, a spalanie tkanki tłuszczowej zachodzi bezboleśnie i prawie automatycznie.
Wśród osób, które ją z powodzeniem stosują, zawdzięczając jej dobrą sylwetkę, są: Demi Moore, Sandra Bullock, Cindy Crawford, prezydent Bill Clionton, Madonna, Brad Pitt i wielu innych. Co więcej, dzięki diecie strefowej, jak podaje włoski dziennik, Il Messagero, także nasz papież, Jan Paweł II, łatwiej radził sobie z problemami zdrowotnymi w ostatnich latach swojego życia.