Święta Bożego Narodzenia to czas tradycji, a karp jest jednym z najważniejszych dań na wigilijnym stole. Jeśli jednak szukasz lżejszej, zdrowszej wersji tej klasycznej potrawy, ten przepis będzie idealny! Fit karp pieczony w aromatycznej marynacie z miodem, musztardą i cytryną nie tylko zachwyci smakiem, ale również będzie lekkostrawny i pełen wartości odżywczych. To doskonała alternatywa dla smażonych dań, które mogą obciążyć żołądek.
Ilona WIlk
2024-12-10 10:42
Udostępnij
Fit karp na wigilijny stół

Składniki (na 4 porcje):

  • 4 dzwonka karpia (ok. 150 g każde)
  • sok z 1 cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżeczki musztardy (najlepiej dijon)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • świeży koperek lub natka pietruszki do posypania
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • plasterki cytryny do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie ryby

    • Dzwonka karpia opłucz pod zimną wodą, osusz papierowym ręcznikiem i posyp solą oraz pieprzem. Skrop sokiem z cytryny i odstaw na 15-20 minut.
  2. Marynata

    • W miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, miód, musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek, słodką paprykę oraz tymianek. Dokładnie obtocz kawałki karpia w marynacie. Przykryj i odstaw do lodówki na minimum 1 godzinę (najlepiej na całą noc, aby ryba dobrze przeszła smakiem).
  3. Pieczenie

    • Rozgrzej piekarnik do 180°C. Kawałki karpia ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdy kawałek możesz położyć plasterek cytryny dla dodatkowego aromatu.
    • Piecz przez 20-25 minut, aż ryba będzie miękka i lekko rumiana. W połowie pieczenia można delikatnie polać rybę powstałym sosem.
  4. Podanie

    • Gotowego karpia udekoruj świeżym koperkiem lub natką pietruszki. Podawaj z fit dodatkami, np. pieczonymi warzywami, sałatką z kiszonej kapusty lub purée z kalafiora.

Smacznego!