Naukowcy z Uniwersytetu w Exeter do udziału w eksperymencie zaproszili 9 kolarzy, którzy dwukrotnie przejechali jazdę indywidualną na czas na dystansie 4 kilometrów i nieco ponad 16 kilometrów. Przed każdą próbą wypijali oni pół litra soku z buraków. W przypadku każdego z dystansów raz był to pełnowartościowy sok, raz sok pozbawiony głównych substancji aktywnych, azotanów.
Okazało się, że po spożyciu prawdziwego soku kolarze uzyskiwali wyniki średnio o blisko 3 procent lepsze. W przypadku jazdy na dystansie 4 kilometrów oznacza to czas krótszy przeciętnie o 11 sekund. W przypadku czterokrotnie dłuższej próby, różnica sięgała 45 sekund.
Badacze tłumaczą wyniki badań tym, że zawarte w burakach ćwikłowych azotany, poprawiają wyniki sportowców na dwa sposoby. Po pierwsze rozszerzają naczynia krwionośne, obniżają ciśnienie krwi i ułatwiają jej przepływ, po drugie obniżają zużycie tlenu przez tkankę mięśniową. W ten sposób pozwalają osiągnąć lepsze wyniki przy tym samym wysiłku.
www.fit.pl