Bezkofeinowa „kawa” z pistacji to dzieło uczonych z Uniwersytetu York. Co ciekawe najlepszym gatunkiem do przyrządzenia małej czarnej są orzechy pistacji terpentynowej, z której soków robi się właśnie terpentynę. Jednak przygotowany z nich napar przypomina wyglądem i smakiem nie terpentynę, ale doskonale nam znaną tradycyjną kawę. Nie zawiera przy tym kofeiny, jest zdrowszy i tańszy.
Smak takiego naparu postanowił sprawdzić brytyjski „The Telegraph”. Zdaniem dziennikarzy powołujących się na doświadczonych baristów, „kawa” z orzechów pistacji nie jest idealnym substytutem czarnego naparu. Przyznają jednak, że orzechowy napój ma ładny zapach i oryginalny smak i z pewnością znalazłby swoich amatorów.
Takiego napoju z pewnością nie polubią miłośnicy espresso. Orzechy pistacji są po prostu zbyt tłuste. Naukowcy zamierzają jednak wyeliminować oleiste substancje, by taką „kawę” wprowadzić na rynek.
www.fit.pl