Nie możesz żyć bez kawy ale musisz unikać kofeiny? Naukowcy znaleźli sposób na uzyskanie bezkofeinowego napoju, który pachnie i smakuje jak tradycyjna kawa. Można go zrobić z odpowiednio palonych… orzechów pistacji 
fit.pl
2011-08-31 00:00
Udostępnij
Kawa z… orzechów?
Bezkofeinowa „kawa” z pistacji to dzieło uczonych z Uniwersytetu York. Co ciekawe najlepszym gatunkiem do przyrządzenia małej czarnej są orzechy pistacji terpentynowej, z której soków robi się właśnie terpentynę. Jednak przygotowany z nich napar przypomina wyglądem i smakiem nie terpentynę, ale doskonale nam znaną tradycyjną kawę. Nie zawiera przy tym kofeiny, jest zdrowszy i tańszy.

Smak takiego naparu postanowił sprawdzić brytyjski „The Telegraph”. Zdaniem dziennikarzy powołujących się na doświadczonych baristów, „kawa” z orzechów pistacji nie jest idealnym substytutem czarnego naparu. Przyznają jednak, że orzechowy napój ma ładny zapach i oryginalny smak i z pewnością znalazłby swoich amatorów.

Takiego napoju z pewnością nie polubią miłośnicy espresso. Orzechy pistacji są po prostu zbyt tłuste. Naukowcy zamierzają jednak wyeliminować oleiste substancje, by taką „kawę” wprowadzić na rynek.

www.fit.pl