Nie tylko ilość i jakość tego, co ląduje na naszym talerzu na śniadanie, obiad czy kolacje ma znaczenie. Na naszą wagę wpływa również sposób jedzenia i czas, jaki spędzamy przy stole
fit.pl
2013-01-23 00:00
Udostępnij
Od jedzenia w biegu można przytyć
obiadNasz żołądek buntuje się, gdy szybko przełykamy duże kęsy, nie przeżuwając ich należycie. Jedząc szybko, przeważnie jemy niezdrową żywność. Istnieje zależność, że jeśli nie mamy czasu zjeść i robimy to bardzo szybko, to pewnie też nie mieliśmy czasu na przyrządzenie czegoś zdrowego do jedzenia. Przygotowanie obiadu w domu jest na pewno zdrowsze niż zamówienie go w barze.

Gdy jemy szybko, do naszego mózgu nie zdążą dotrzeć sygnały, że już zaspokoiliśmy głód i w konsekwencji zjemy więcej. Gdy jemy wolniej, taki sygnał trafia do mózgu, a my czujemy sytość. Żołądek potrzebuje około 20 minut na to, by zasygnalizować, że jedzenia już wystarczy.

Specjaliści od żywienia podpowiadają, jak jeść, by się najadać i zachować szczupłą sylwetkę:
  • obiad2rezygnacja z rozmowy w czasie posiłków to przesada, ale unikaj długich wywodów: nałykasz się powietrza i tylko na chwile poczujesz się syty, a głód wróci z zwiększą mocą
  • nie jedz w czasie oglądania telewizji: zaabsorbowany tym, co dzieje się na ekranie, zjadasz więcej;
  • czytając książkę lubimy podjadać słone przekąski, które są wrogiem szczupłej sylwetki
  • praca przy komputerze sprzyja zamawianiu jedzenia na telefon, a są to najczęściej tłuste i kaloryczne fast foody
  • jedząc posiłek, myślmy o jedzeniu, poczujmy jego smak i zapach, zaangażowanie zmysłów sprawi, że zjemy mniej
  • unikajmy jedzenia na ulicy, czy w samochodzie: jemy wtedy łapczywie i nie przeżuwamy jedzenia dokładnie
  • nie odreagowujmy stresu, opychając się czekoladą

Postarajmy się wygospodarować więcej czasu na jedzenie, wystarczy np. rano wstać kilkanaście minut wcześniej.

www.fit.pl