Jak się okazuje jasne piwo jęczmienne z dodatkiem ekstraktu z chmielu może zawierać dużo krzemu, od którego zależy zdrowie naszych kości
fit.pl
2011-10-05 00:00
Udostępnij
Piwo na zdrowe kości?
Krzem jest minerałem, który odgrywa ważna rolę we wzroście i rozwoju tkanki łącznej oraz kości. Zdaniem amerykańskich naukowców pierwiastek ten występujący w piwie jest łatwo przyswajalny przez organizm, gdyż ma postać kwasu ortokrzemowego. Stąd też naukowcy uznali piwo za główne źródło krzemu.

Niektóre badania sugerują, że umiarkowane spożycie tego trunku może być także pomocne w walce z osteoporozą, która stopniowo niszczy tkankę kostną przyczyniając się do większej liczby złamań.

Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis analizowali, czy zawartość krzemu zależy od metody warzenia piwa oraz surowców użytych do jego produkcji. Po analizie doszli do wniosku, że słody jęczmienne mają większą ilość krzemu niż ciemne. Dodatkowo potwierdzono, że piwa z pszenicy mają mniej krzemu, gdyż minerał ten znajduje się w łuskach jęczmienia.

W ekstrakcie z chmielu wykazano 4-krotnie większą ilość krzemu niż w słodzie.

Testy objęły 100 marek piwa. Naukowcy tym samym potwierdzili, że najbogatsze w krzem są piwa o wysokiej zawartości chmielu i słodu jęczmiennego.

www.fit.pl