O tym, że objadanie się niekorzystnie wpływa na mózg, wiadomo od dawna. Zbyt duża ilość jedzenia powoduje spowolnienie pracy mózgu, przyspiesza jego starzenie, a także zwiększa podatność na choroby, między innymi Alzheimera czy Parkinsona.
Natomiast ograniczenie kaloryczności diety pomaga spowolnić procesy starzenia się organizmu, w tym mózgu, i ograniczyć obumieranie neuronów. Jednak precyzyjny mechanizm odpowiedzialny za to na poziomie cząsteczek nie jest dobrze poznany.
Naukowcy z Włoch, Niemiec, Kanady i Wielkiej Brytanii dowiedli, że białko o nazwie CREB1 odpowiada za korzystny wpływ mniej kalorycznej diety na mózg. CREB1 aktywuje m.in. geny mające wpływ na długowieczność oraz na prawidłowe funkcjonowanie mózgu w zakresie zapamiętywania, uczenia się oraz kontroli reakcji lękowych.
Bardzo ważna jest kontrola kaloryczności diety. Dieta niskokaloryczna zapobiega otyłości czy cukrzycy. Osoby nie przejadające się są sprawniejsze pod względem poznawczym, lepiej zapamiętują i są mniej agresywne. Ponadto, nie rozwija się u nich choroba Alzheimera - albo dochodzi do tego znacznie później niż u przekarmionych gryzoni - a jej objawy są łagodniejsze.
„Nasze badania pozwoliły po raz pierwszy zidentyfikować białko odpowiadające za wpływ diety na mózg” – komentuje dr Pani koordynujący badania. Badacz wraz z kolegami dowiódł też, że zmniejszenie ilości pożywienia nie wpływa na całkowity poziom białka CREB1, natomiast zwiększa jego aktywność w korze mózgu i hipokampie, strukturze regulującej m.in. procesy zapamiętywania.
Aktywacja białka CREB1 nasila z kolei produkcję innego białka powiązanego z długowiecznością, tj. sirtuiny-1 oraz białek, od których zależy przeżycie neuronów, ich plastyczność i odporność na stres.
„To odkrycie może w istotny sposób pomóc opracować przyszłe terapie pozwalające zachować młodość mózgu, zapobiegające jego degeneracji i starzeniu się. Ponadto, rzuca ono światło na związek zachodzący między schorzeniami metabolicznymi, takimi jak otyłość i cukrzyca, a spadkiem sprawności umysłowej” – podsumowuje dr Pani.
www.fit.pl