Naukowcy z amerykańskiego uniwersytetu Rhode Island odkryli 54 ważnych związków chemicznych w syropie klonowym, które dotychczas nie były znane. Niektóre są specyficzne tylko dla syropu.
Kanadyjski rarytas wygrywa także w szrankach z cukrem i słodzikiem. Naukowcy odkryli, że ten słodki specjał ma znacznie więcej zdrowych związków o działaniu przeciwzapalnym i przeciwnowotworowym niż początkowo sądzono.
Co więcej, badacze stwierdzili pozytywne właściwości syropu klonowego w profilaktyce i leczeniu cukrzycy typu 2. Zwłaszcza związki zwane polifenolami hamują enzymy, biorące udział w przemianie węglowodanowej.
Syrop klonowy w porównaniu z innymi produktami sładzającymi np. miodem, jest mniej trwały, ale również mniej kaloryczny. Kanadyjska duma to także znany dodatek do wielu deserów: np. naleśników i ciast o wspaniałym aromacie i smaku.
www.fit.pl