Irańscy badacze przeprowadzili badania nad aromatycznym kuminem, często wykorzystywanym w kuchni arabskiej. W trzymiesięcznym eksperymencie wzięło udział 88 osób z nadwagą i otyłością, które były pod stałą opieką dietetyków i spożywały o 500 kalorii mniej niż wcześniej. Badacze podzielili uczestników na dwie grupy, z których jedna codziennie dodatkowo spożywała jedną łyżeczkę mielonego kminu rzymskiego w swoich posiłkach. Wyniki po trzech miesiącach wykazały, że osoby korzystające z kminu rzymskiego schudły ponad kilogram więcej niż reszta grupy. Co więcej, dzięki tej aromatycznej przyprawie, utraciły one więcej tkanki tłuszczowej (aż 14,6 proc., w porównaniu do 4,9 proc. w drugiej grupie). Regularne spożywanie kminu rzymskiego miało także dodatkowe korzyści, takie jak obniżenie poziomu trójglicerydów o 23 punkty w porównaniu do pozostałych uczestników (5 punktów w drugiej grupie) oraz zmniejszenie poziomu "złego" cholesterolu LDL.
Zalety regularnego spożywania kminu rzymskiego wynikają głównie z jego bogactwa fitosteroli, które pomagają w obniżaniu poziomu cholesterolu. Ponadto, podobnie jak inne ostre przyprawy, kumin stymuluje metabolizm, przyspieszając procesy odchudzania. Choć badacze nadal zgłębiają mechanizmy, dzięki którym kumin wspomaga odchudzanie, już teraz wiadomo, że może on również pomagać w dolegliwościach trawiennych, łagodząc wzdęcia, redukując niestrawność i lecząc biegunkę.
Olejki eteryczne obecne w nasionach kminu rzymskiego wspierają również walkę z infekcjami wirusowymi oraz dostarczają organizmowi witaminy C i żelaza, wzmacniając odporność i przyspieszając rekonwalescencję po przeziębieniu.
Jeśli jeszcze nie miałeś okazji spróbować kminu rzymskiego, teraz to odpowiedni moment. Aromatyczne ziarenka dostępne są w postaci całych lub mielonych, pasujących doskonale do różnorodnych potraw. Kmin rzymski świetnie komponuje się z grillowanymi warzywami, pieczonymi ziemniakami, hummusem, zupami, gulaszami, curry oraz mięsami, zwłaszcza jagnięciną, wieprzowiną i kurczakiem. Warto dodać go do ryżu, kaszy kuskus lub bulguru, aby nadać potrawom orientalny aromat.
Należy jednak pamiętać o pewnych przeciwwskazaniach. Mimo że kumin jest zazwyczaj bezpieczny, może wywoływać reakcje alergiczne u pewnej grupy osób, objawiające się skórnymi reakcjami oraz reakcjami układu oddechowego.