Kulinarne zapiski kompozytora
W menu co tydzień pojawia się nowa propozycja urodzinowego zestawu stworzonego na podstawie zapisków kompozytora o jego ulubionych daniach. „Są to tradycyjne potrawy polskie z akcentami kuchni krajów, w których Chopin bywał – wyjaśnia szef kuchni w hotelu Mercure Warszawa Fryderyk Chopin Jacek Dębski. Wśród specjałów, którymi delektował się Chopin, a które teraz można skosztować w hotelowej restauracji, są tradycyjne bitki ze schabu wieprzowego w sosie z polskich leśnych grzybów serwowane z podsmażanymi kopytkami z koperkiem, duszonymi buraczkami z jabłkiem oraz marynowanym ogórkiem na sałacie; staropolski żur robiony na chlebowym zakwasie podany z jajkiem i białą kiełbasą, a na deser akord z czekoladowego placka z duszonymi wiśniami i bitą śmietaną.
[-------]
„Nasz szef cukierni Robert Godlewski z okazji Roku Chopinowskiego przygotowuje dekoracje z czekolady - fortepian, popiersie Chopina - które zdobią restaurację i inne punkty hotelu. Czekoladowy zapach przyciąga naszych klientów do kawiarni na wyśmienite ciastka” – dodaje Jacek Dębski. I to jeszcze nie koniec atrakcji. Po obiedzie składającym się z chopinowskich dań, można odpocząć w hotelowym barze, gdzie do dyspozycji gości jest fortepian, na którym mogą grać utwory kompozytora.
Pamiątki i wycieczki
W hotelu Mercure Warszawa Fryderyk Chopin nie brakuje chopinowskich akcentów nie tylko w restauracji czy barze. W hotelowym lobby stoi popiersie kompozytora, a zaraz obok niego witryna poświęcona Chopinowi. Można w niej zobaczyć m.in. listy, które pisał do rodziny. Nad recepcją góruje reprodukcja portretu Chopina francuskiego malarza Eugene’a Delacroix, a lobby przy kąciku czytelniczym oraz kawiarni Madame Walewska również zdobią portrety Chopina oraz litografia wg kompozycji Henryka Siemiradzkiego z 1887 „Fryderyk Chopin w salonie u księcia Antoniego Radziwiłła rok 1829”. W recepcji można wykupić wycieczki do Żelazowej Woli „Śladami Fryderyka Chopina” oraz uzyskać informacje o recitalach utworów kompozytora.
www.fit.pl