Najważniejszą zaletą gastroskopii jest to, że lekarz może zobaczyć prawie w całości powierzchnię przełyku, żołądka i dwunastnicy, pobrać wycinki, jak również obserwować zmiany zachodzące w badanych narządach
fit.pl
2010-03-30 00:00
Udostępnij
Gastroskopia
Po co?

Gastroskopia to wykonywane przez lekarzy internistów i chirurgów badanie górnego odcinka przewodu pokarmowego (żołądka i dwunastnicy), przeprowadzane przy użyciu endoskopu, tj. przyrządu pozwalającego na zajrzenie do wnętrza badanego narządu. W przypadku badania żołądka przyrząd taki nazywamy gastroskopem - nazwa ta pochodzi od połączenia greckich słów: "gastro" (żołądek) i "skopia" (od "skopeo", czyli patrzę).

Jak często?

Gastroskopię mogą mieć wykonywaną wszyscy, niezależnie od płci i wieku (oczywiście jeżeli nie ma przeciwwskazań do badania). Małe dzieci badają pediatrzy za pomocą gastroskopów pediatrycznych (o wiele cieńszych niż te, które są używane dla dorosłych).

Na czym polega?

Lekarz lub pielęgniarka znieczula gardło, rozpylając na jego tylną ścianę roztwór ksylokainy, który należy przełknąć. Nie jest to przyjemne, ale dzięki temu zmniejsza się odruch wymiotny i badanie jest łatwiejsze do przeprowadzenia.

Następnie pacjent kładzie się na leżance, na lewym boku. Zębami zagryza plastikowy ustnik, głowę przygina do klatki piersiowej, aby podczas badania ślina mogła wyciekać kącikiem ust do podstawionej miseczki - inaczej może ściekać do gardła i wywołać kaszel. Moment wprowadzenia gastroskopu do przełyku jest najbardziej nieprzyjemny. Pacjenci niekiedy krztuszą się, mają odruch wymiotny i wrażenie silnej duszności (oczywiście zależy to od wrażliwości i nastawienia badanej osoby). Złagodzenie odruchu wymiotnego jest możliwe czasem przez koncentrację na spokojnym, głębokim oddychaniu. Właściwy rytm oddechu sprawia, że badanie jest łatwiejsze do zniesienia dla pacjenta i pozwala lekarzowi na dokładniejsze zbadanie przewodu pokarmowego. Po wprowadzeniu gastroskopu do przewodu pokarmowego lekarz dokładnie ogląda kolejno: przełyk, wpust (połączenie przełyku i żołądka), cały żołądek, odźwiernik (połączenie żołądka i dwunastnicy) oraz dwunastnicę. Ocenia wygląd błony śluzowej, elastyczność ścian, zwraca uwagę na obecność owrzodzeń, nadżerek, polipów, guzów, uchyłków, przepukliny, zwężeń, zniekształceń itp. Niekiedy znajduje i wydobywa ciała obce, m.in. nie rozpuszczone tabletki, pestki, bezoary (nie strawione, zbite w kulę resztki produktów roślinnych - w Polsce rzadko spotykane) bądź przypadkowo lub specjalnie połknięte przedmioty, takie jak: gwoździe, żyletki, pierścionki itp. Może również usunąć pozostałe po zabiegu operacyjnym żołądka nici chirurgiczne lub ość wbitą w ścianę przełyku.

Gdzie i za ile?

Gastroskopię można wykonać w większości przychodni specjalistycznych, w niektórych gabinetach prywatnych i szpitalach. Koszty badania są różne, wynoszą średnio od 40 do 60 zł, choć górna granica stawki może być o wiele wyższa w zależności od tego, kto i gdzie przeprowadza badanie.

www.fit.pl