Pałeczki to setki lat tradycji. Są najstarszymi sztućcami świata, a znane były już 3 tys. lat p.n.e. Używa ich ponad 25% populacji. W wielu rejonach widelce czy noże są rzadkością na stołach. Paleczki służą nie tylko podnoszeniu jedzenia do buzi, ale są o wiele bardziej funkcjonalne. Można nimi przygotować danie, chwytać, rozdrabniać, a także kroić. W jedzeniu ryżu czy makaronu są o wiele bardziej pomocne niż widelec czy łyżka.
Jedzenie pałeczkami jest zdrowsze i pozwala bardziej delektować się posiłkiem i jego poszczególnymi składnikami. Pałeczkami jemy mniejsze ilości, dokładniej przeżuwamy i lepiej trawimy
Opanowanie tej sztuki wymaga cierpliwości i treningu, a przede wszystkim fachowych wskazówek.
Lekcja jedzenia pałeczkami:
- Koniec jednej pałeczki kładziemy między kciuk, a palec wskazujący i przytrzymujemy ją palcami środkowym i serdecznym.
- Drugą pałeczkę przytrzymujemy równolegle kciukiem i palcem wskazującym.
- Pałeczka na dole powinna być nieruchoma, natomiast pałeczką będącą na górze powinniśmy swobodnie poruszać za pomocą palca wskazującego i kciuka.
Obejrzyj również filmik instruktażowy
www.fit.pl