Jedzenie pałeczkami – bogactwo smaków i uczta dla podniebienia

Seniorzy, którzy dopiero poznają kuchnię azjatycką mogą mieć z pałeczkami nie lada problem, ale pamiętajmy, że trening czyni mistrza. Pałeczkam można kupić i ćwiczyć w domu, jeśli nie chce się nieporadnie władać nimi w restauracji
fit.pl
2010-07-27 00:00
Udostępnij
Jedzenie pałeczkami – bogactwo smaków i uczta dla podniebienia
 

paleczki tekstPałeczki to setki lat tradycji. Są najstarszymi sztućcami świata, a  znane były już 3 tys. lat p.n.e. Używa ich ponad 25% populacji. W wielu rejonach widelce czy noże są rzadkością na stołach. Paleczki służą nie tylko podnoszeniu jedzenia do buzi, ale są o wiele bardziej funkcjonalne. Można nimi przygotować danie, chwytać, rozdrabniać, a także kroić. W jedzeniu ryżu czy makaronu są o wiele bardziej pomocne niż widelec czy łyżka.

Jedzenie pałeczkami jest zdrowsze i pozwala bardziej delektować się posiłkiem i jego poszczególnymi składnikami. Pałeczkami jemy mniejsze ilości, dokładniej  przeżuwamy i lepiej trawimy

Opanowanie tej sztuki wymaga cierpliwości i treningu, a przede wszystkim fachowych wskazówek.

Lekcja jedzenia pałeczkami:

  • Koniec jednej pałeczki kładziemy między kciuk, a palec wskazujący i przytrzymujemy ją palcami środkowym i serdecznym.
  • Drugą pałeczkę przytrzymujemy równolegle kciukiem i palcem wskazującym.
  • Pałeczka na dole powinna być nieruchoma, natomiast pałeczką będącą na górze powinniśmy swobodnie poruszać za pomocą palca wskazującego i kciuka.

Obejrzyj również filmik instruktażowy

www.fit.pl